Protesten tegen olieproject Tsjaad

Oliemaatschappij Shell is niet van plan tegemoet te komen aan het verzoek van actiegroepen om een olieproject in Tsjaad en Kameroen te staken. De actiegroepen, waaronder Milieudefensie, vrezen een `ecologisch en menselijk drama' bij de ontwikkeling van een olieveld in het kwetsbare en arme zuid-westen van Tsjaad. Zij deelden gisteren pamfletten uit bij de aandeelhoudersvergadering van Shell.

,,Het onderzoek duurt al een paar jaar en is nog bezig'', zei J. van der Veer, bestuurslid van Shell in een reactie op de vergadering. ,,We willen alle partijen bij het overleg betrekken. Het wordt geen project alleen voor het economisch gewin. We letten op de sociale en ecologische aspecten en de mensenrechten. Anders werkt het ook niet op lange termijn.''

Shell heeft met het Amerikaanse Exxon (ieder 40 procent) en het Franse Elf (20 procent) sinds 1996 een licentie voor de ontwikkeling van de olievelden. Exxon wordt operator en is hoofdverantwoordelijk. De benodigde investeringen zijn 3,2 miljard dollar, de opbrengsten voor Tsjaad tijdens de oliewinning worden door Shell geraamd op 5 miljard dollar. In Kameroen op een half miljard.

Een vertegenwoordiger uit Tsjaad, parlemenstlid Ngarléjy Yorongar le Moiban, hield voor de aandeelhouders een emotioneel betoog over de gruwelijkheden van het regeringsleger. Het leger treedt hard op tegen rebellen van de FARF, die strijden voor autonomie van het zuidwesten. Yorongar waarschuwde Shell voor een `tweede Nigeria', waar in eerste instantie slechts een klein deel van de olie-opbrengsten ten goede kwam aan de olieregio.

Shell wees er op dat in Tsjaad juist de Wereldbank bij het project wordt betrokken, zodat die als onafhankelijke instantie kan toezien op de verdeling van de opbrengsten.