Politie voor raadsel na recordvangst cocaïne

De politie heeft naar aanleiding van de recordvangst van 700 kilo cocaïne eerder deze week op Schiphol nog geen enkele aanhouding kunnen verrichten. Afgelopen maandag ontdekte de douane de cocaïne die met een vlucht uit Paramaribo was aangevoerd naar Schiphol. De drugs zaten nogal knullig verstopt tussen groenten en fruit. Een hond ontdekte de partij met een straatwaarde van naar schatting 70 miljoen gulden.

Om te kijken voor wie de partij drugs bestemd was, is vijf kilo cocaïne via een zogeheten gecontroleerde aflevering — waarbij de politie toezicht houdt — gebracht naar een adres in Amsterdam. Volgens justitiële bronnen heeft niemand de drugs opgeëist.

Politie en justitie staan voor een raadsel. Tussen opsporingsautoriteiten bestond onenigheid over het bekendmaken van de recordvangst. Sommige douaniers wilden de vondst geheim houden in het belang van het onderzoek.

Het in kartonnen dozen verstoppen van z'n grote hoeveelheid drugs op een vlucht uit Suriname die standaard zeer goed gecontroleerd wordt, geldt als weinig professioneel. Export van groenten uit Suriname is traditioneel een handelsactiviteit die goed in de gaten wordt gehouden omdat er in het verleden regelmatig via Surinaamse groenten drugs naar Nederland zijn gesmokkeld.

Het Haagse OM dat de vervolging leidt van de Surinaamse ex-legerleider D. Bouterse is nog niet betrokken bij het onderzoek naar deze nieuwe vondst. Ook in het zogeheten Haagse Copa-onderzoek zijn getuigen die verklaren over het via bijvoorbeeld pompoenen smokkelen van cocaïne van Paramaribo naar Nederland.

Dat nu voor het eerst zo'n grote hoeveelheid in een vliegtuig op Schiphol kon worden onderschept - tot nu toe werden dergelijke partijen alleen gepakt op boten uit Suriname - wijst er volgens drugsbestrijders op dat er kennelijk zo'n grote voorraden cocaine in Suriname zijn dat smokkelaars bereid zijn grote risico's te lopen.