Paniek in VS over 10 mei

Op scholen in de Amerikaanse staat Maryland is grote onrust ontstaan door een vaag, onheilspellend gerucht. Op 10 mei, zo gaat van mond tot mond, zal er op één of meer scholen ,,iets gebeuren''.

Wat dat ,,iets'' is, of waar het verhaal vandaan komt, is onbekend. Maar na de bloedige schietpartij op een middelbare school in Colorado, vorige maand, durft niemand het gerucht te negeren.

De telefoonlijnen van politie en scholen zijn overbelast door ouders die willen weten wat voor veiligheidsmaatregelen er worden genomen, wat zij zelf kunnen doen, en of ze hun kinderen maandag wel naar school moeten sturen. De autoriteiten geloven dat er sprake is van een uit de hand gelopen grap. Om het gerucht de kop in te drukken, hebben ze verzekerd dat de scholen op 10 mei extra veilig zullen zijn.

Dat heeft de ongerustheid niet weggenomen. Een tentamen dat voor maandag in de hele staat Maryland op het programma stond is een dag opgeschoven. Men vreest dat op 10 mei de afleiding en het verzuim te groot zijn.

Op een middelbare school in Bethesda, een voorstad van Washington, stond al vóór het bloedbad in Littleton op de muren: Fear May 10. Op een andere school zeggen leerlingen dat ze handgeschreven briefjes hebben gevonden met waarschuwingen voor 10 mei.

Veel scholen krijgen maandag extra politiebewaking. Eén schoolhoofd zal in het schoolgebouw overnachten om verdachte activiteit te kunnen opmerken. In de Verenigde Staten is 10 mei geen dag met een speciale betekenis.