Ophef in Londen

Kun je als presentator van een prijzengala zelf genomineerd zijn? Wat te doen als je wint – en dat ten koste van je beste vriend, die ook nog eens de favoriete gast in je eigen genomineerde talkshow is en met wie iedere ontmoeting een feest voor de papparazzi is? Maak je de envelop open en overhandig je jezelf de prijs? Hoe reageer je als die vriend of een ander wint?

Het lijkt een soap, maar het is scenario voor de normaal o zo keurige British Academy Television Awards 1999 (BAFTAS), die zondagavond worden uitgereikt. Het zou een plechtigheid als ieder andere moeten worden; een beetje Oscarachtig – al mag je dat van de organisatie niet hardop zeggen, want die zijn zo vulgair en commercieel Amerikaans – met de beroemste Britse televisiesterren die in hun nieuwe kleertjes over een rode loper schrijden en beleefd glimlachend klappen wanneer hun grootste rivaal de prijs wint. Maar de nominatie van Michael Parkinson met zijn talkshow Parkinson (BBC1, vrijdagavond) in de categorie light entertainment overschaduwt alle gewoonlijke glitter and glamour.

Tot vorige week was er geen probleem. Parkinson zou samen met BBC-journalist en presentatrice Jill Dando presenteren. Zij werd echter vorige week vermoord en de BAFTA-bazen vonden het `hoogst ongepast' een vervanger te zoeken. Blijft het probleem Parkinson over. De presentator zelf zegt er niet van uit te gaan dat hij wint, maar hij is volgens de programmagids van de BBC – The Radio Times - een zekere winnaar.

Andere door de BBC getipte winnaars zijn het woonprogramma Changing Rooms (BBC), de soap Eastenders (BBC), de dramareeks Our Mutual Friend (BBC), de politieserie The Cops (BBC), de comedy The Dinnerladies (BBC) – om enkele van de 55 BBC-nominaties op het totaal 77 te noemen. ITV, Channel 4 en Channel 5, de andere landelijke zenders, halen hun schouders op. Er wordt al jaren geklaagd dat de BAFTA-awards `too Aunty' (te veel BBC) zijn, maar het heeft nooit wat uitgehaald.

The British Academy Television Awards 1999, zondag, BBC1, 21.00-22.40u.

    • Titia Ketelaar