Nieuw dopingschandaal in Frankrijk

De Franse justitie is een nieuwe dopingaffaire op het spoor. Speciale eenheden arresteerden gisteren paardenfokker Bernard Saiz die een dag eerder op heterdaad werd betrapt toen hij verboden stimulerende middelen verkocht, bestemd voor wielrenner Miguel Martinez. In de woning en het kantoor van advocaat Bertrand Lavelot vond de politie diverse dopingproducten. Zowel Sainz als Lavelot is in bewaring gesteld. Eerder op de dag verhoorde de Franse justitie vijftien mensen uit het professionele wielrennen, onder wie de Belgische topcoureur Frank Vandenbroucke.

Na verhoor werd Vandenbroucke op vrije voeten gesteld. De Belg, leider in het klassement om de wereldbeker, was in het gezelschap van Cofidis-ploeggenoot Philippe Gaumont toen de Franse politie binnenviel. `VDB' deed mee aan de Vierdaagse van Duinkerken, maar verliet die ronde donderdagmiddag na de derde etappe. Volgens de directeur sportief van Cofidis is Vandenbroucke oververmoeid en zal hij een maand rust houden. Ook Gaumont en zijn land- en teamgenoot Yvon Ledanois werden verhoord.

Lionel Virenque, de broer en manager van de in opspraak geraakte renner Richard Virenque, en voetballer Jean-Christophe Devaux van Olympique Lyon werden eveneens meegenomen voor ondervraging. Volgens een politiewoordvoerder houden de verhoren verband met een onderzoek naar handel in dopingproducten.

Het onderzoek loopt sinds 1998. De politie verdenkt met name Lavelot en Sainz van de verboden handel. De anderen worden gezien als `vermoedelijke gebruikers'. Opvallend is de arrestatie van Lavelot. De Franse jurist stond vorig najaar Cees Priem, oud-ploegbaas van TVM, bij toen de Zeeuw zich beschikbaar moest houden voor de Franse justitie. Richard Virenque is een cliënt van Lavolot, wiens echtgenote apotheker is.

Sainz werd donderdag gevolgd door agenten van de Franse drugsbrigade. Hij werd opgepakt korte tijd nadat hij in Parijs gezien werd bij het verkopen van producten aan Raphaël Martinez, een broer van profrenner Miguel Martinez.

Bij de huiszoekingen van Lavelot zouden naast verboden producten en geld ook spuiten en handleidingen voor dopinggebruik in beslag zijn genomen.

Onderzoeksrechter Patrick Keil liet donderdag vier prominente verdachten in de Festina-affaire in Lille komen voor een confrontatie. Onder hen was Daniel Baal, de voorzitter van de Franse wielerbond. Volgens Baal is er geen verband tussen de twee zaken.

Maandag meldt Hein Verbruggen, de Nederlandse voorzitter van de Internationale Wieler Unie (UCI), zich in Lille voor een gesprek met Keil. Verbruggen stelde het onderhoud onlangs zelf voor. Hij wil Keil bijpraten over het anti-dopingbeleid van de UCI en kondigde gisteren alvast aan na het gesprek geen commentaar te willen geven. Het is de bedoeling dat maandag in Lille Richard Virenque, voormalig Festina-ploegleider Bruno Roussel en -verzorger Willy Voet met elkaar worden geconfronteerd. Voet werd vorig jaar kort voor de Ronde van Frankrijk aangehouden met een Festina-wagen vol verboden middelen.

Laurent Jalabert heeft zijn leidende positie in de Ronde van Romandië verder uitgebouwd. De Fransman won gisteren de tijdrit van Bulle naar Moudon. Jalabert was twee seconden sneller dan de Zwitser Beat Zberg. De rit tegen de klok was de tweede etappe van de dag. In de middaguren klopte Jeroen Blijlevens in een massasprint Mario Cipollini en Jan Svorada. Vandaag staat de bergrit van Moudon naar Veysonnaz op het programma.

Alive (Frank Marshall, 1993, VS). Kannibalendrama over een rygby-team wiens vliegtuig in de Andes neerstort, waarna ze over moeten gaan tot het eten van de doden. Waargebeurd en zonder effectbejag in beeld gebracht. BBC1, 23.50-1.50u.