NAVO-raket op ambassade China

De NAVO heeft vannacht de Chinese ambassade in Belgrado getroffen. Twee of drie raketten sloegen rond middernacht in. Daarbij zijn volgens Peking in elk geval twee doden gevallen, onder wie een correspondent van het persbureau Nieuw China. Nog eens twee mensen worden vermist, terwijl 21 anderen naar ziekenhuizen zijn overgebracht.

De Servische televisie toonde gisteravond beelden van een brandend gebouw van twee verdiepingen en van Chinese diplomaten die via een brandladder naar buiten werden gebracht. Een deel van het gebouw stond in brand, veel ramen waren uit hun sponningen geslagen. Er bevinden zich mogelijk nog mensen onder het puin.

China, dat in een officiële reactie de aanval `sterk veroordeelde', heeft om een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad gevraagd. Het bondgenootschap heeft vanmorgen in een verklaring gezegd dat het gebouw niet met opzet is geraakt en zijn spijt betuigd. China vertegenwoordigt Joegoslavië in Washington sinds 24 maart, toen Joegoslavië de diplomatieke betrekkingen met de VS verbrak. De pogingen van de VS om de Veiligheidsraad, waarvan China lid is, achter een vredesplan voor Kosovo te krijgen, staan nu onder druk.

Een woedende Chinese diplomaat die was overdekt met bloed noemde de aanval vannacht ,,een misdaad''. ,,Ik moest het gebouw verlaten zonder mijn schoenen. Sommige van mijn collega's zijn nog niet terecht. Ze hadden kunnen weten dat dit een woonwijk is.''In de buurt van de ambassade in het stadsdeel Novi Beograd ligt de televisiezender BK die nauw verbonden is aan het regime.

De NAVO concentreerde de luchtacties vannacht op doelen in en rond de hoofdstad Belgrado. In de loop van de avond viel de stroom in de hele stad uit, nadat de krachtcentrale bij Obrenovac was getroffen.

Naast de ambassade zou volgens het persbureau Beta vannacht een legerhoofdkwartier, het federale ministerie van Binnenlandse Zaken (voor de derde maal) en een hoofdkwartier van de politie bij het station van Belgrado geraakt. Volgens de NAVO is een bunker die door de Servische leider Miloševic zou worden gebruikt, ook getroffen, evenals een hotel waar de terreureenheden van de paramilitaire leider Arkan zouden verblijven.

De misser in Belgrado is niet de enige. Gisteren werd bekend dat er opnieuw een kruisraket verdwaald was geraakt in Bulgarije. De raket kwam gisterochtend neer bij het dorp Lyulin, twintig kilometer buiten de Joegoslavische grens, zonder schade aan te richten.

Een woordvoerder van de NAVO heeft ook erkend dat gistermiddag in de stad Niš een clusterbom zijn doel heeft gemist. Daarbij zouden vijftien burgers zijn omgekomen en zeventig anderen gewond zijn geraakt.

Het Joegoslavische persbureau Tanjug heeft de dood gemeld van de gematigde Kosovaarse leider Fehmi Agani. Eind maart meldde de NAVO abusievelijk Agani's dood. (AFP, AP, Reuters).

DIPLOMATIE : pagina 5