Moord kost talkshow $25 miljoen

De producenten van het Amerikaanse tv-programma The Jenny Jones Show zijn financieel aansprakelijk gesteld voor de moord op een gast van de talkshow door een andere gast.

Een jury in Michigan besliste gisteren dat de makers van de show, onderdeel van het TimeWarner-concern, de nabestaanden van het slachtoffer ruim 25 miljoen dollar moeten betalen. TimeWarner gaat in hoger beroep, en waarschuwde dat het vonnis een verlammend effect zal hebben op andere televisieprogramma's.

Tijdens een opname voor The Jenny Jones Show in 1995 bekende een zekere Scott Amedure dat hij heimelijk verliefd was op een vriend, Jonathan Schmitz. Even later werd Schmitz voor de camera geconfronteerd met die mededeling en met een seksuele fantasie van Amedure. Drie dagen later kocht Schmitz een geweer en reed hij naar de stacaravan waar Amedure woonde. Daar schoot hij hem dood.

Kort daarna gaf Schmitz in een telefoontje aan de hulplijn 911 het televisie-programma de schuld van zijn daad. In 1996 werd hij schuldig bevonden aan de moord, maar het vonnis is ongeldig verklaard en in augustus vindt een nieuw proces plaats.

Volgens de familie van Amedure haalden de makers van The Jenny Jones Show de geestelijk labiele Schmitz over om aan het programma mee te doen door de indruk te wekken dat de geheime bewonderaar die hij zou ontmoeten een vrouw was. Voor de rechter eiste de familie een schadevergoeding van 71 miljoen dollar. Het bewuste programma is overigens nooit uitgezonden.

De jury veroordeelde het tv-programma gisteren, na beraad dat bijna zeven uur duurde, voor achteloosheid in de moordzaak. De producent en distributeur van het programma moeten opdraaien voor de kosten voor de begrafenis van Amedure, naast 25 miljoen smartengeld voor zijn familie.

Een advocaat voor de verdediging noemde het vonnis ,,een aanslag op de vrijheid van meningsuiting''. Volgens TimeWarner is Schmitz vooraf verteld dat zijn geheime bewonderaar zowel een man als een vrouw kon zijn en speelde de show geen rol bij de moord: zij zouden mogelijk een seksuele relatie hebben gehad.