Melanie

In Melanies minihuishouden, schuin boven dat van haar moeder, heersen orde en properheid. In het smalle kamertje rechtsboven de trap staan al haar spullen op witte, formica planken: het kaptafeltje, het onbreekbare miniatuur theeservies en de eenentwintig Barbiepoppen. Alles in bleek-roze.

Beneden wordt het theekopje als het leeg is, zo snel mogelijk weer teruggezet op de vaste plek in het wandmeubel. Boven weet Melanie, zonder dat iemand het hoeft te zeggen, dat het speelgoed weer op de planken hoort als ze is uitgespeeld.

Voor de Barbies geldt een strikte dresscode: iedereen zijn eigen kleren aan. Paardrij-Barbie kan bijvoorbeeld niet de sportkleren van workout-Barbie aan. Workout-Barbie gaat met haar benen snel op en neer bewegen op het fietsfitnessapparaat als Melanie op de AAN-knop drukt aan de zijkant. Wat wel leuk is, zegt Melanie, is om alle dingen erbij te sparen, zodat je verschillende soorten pumps enzo voor iedereen hebt, en tasjes erbij in dezelfde kleur.

In de huiskamer is van Melanies wereld geen spoor. Nou goed, de goudvis op de bijzettafel voor het raam heet wel Mel C, naar de favoriete Spice Girl van Melanie. Die met haar rare tatoeage. Mel C zwemt al de halve dag rond met een sliertje poep achter zich aan. ,,Hoe kan dat nou, pap'', vraagt Melanie aan haar vader die vandaag thuis is gebleven, omdat hij last heeft van zijn rug. Hij kijkt hulpeloos naar Melanies moeder. ,,Kom Melanie'', zegt zij. ,,Laat maar eens zien hoe je in het kanaaltje achter vissen vangt.''