Lebbis en Jansen steeds verfijnder

Veel meer dan een kleine adempauze in het spervuur van hun grappen waren de liedjes van Lebbis & Jansen zelden. En toch maakt het cabaretduo nu een korte tournee met oude en nieuwe liedjes en een goed ingespeelde band die daarvan nummers maakt in het idioom dat intussen door Arthur Umbgrove is omschreven als `cabarock'. Wat hun collega's Acda & de Munnik kunnen, moet Lebbis & Jansen óók lukken. Hun eerste single is intussen al op de markt.

Hans Sibbel en Dolf Jansen hebben rondom dit repertoire een voorstelling gemaakt die hun reputatie als improviserende grappenmakers alle recht doet. Hier heerst de sfeer van een onderonsje met vier bevriende muzikanten, waarop alles voor de eerste keer lijkt te gebeuren. Natuurlijk kan dat niet zo zijn, al is er wel alle ruimte voor plotselinge invallen – en daarvan wordt volop gebruik gemaakt. De liedjes passen daar goed in; ze worden gezongen in het nonchalante Poldernederlands dat in dit genre de voertaal is, en aan de onverwachte zinsneden is nog hun cabaret-afkomst te horen: ,,Ze koopt haar slipjes bij de Hema / ik heb precies dezelfde smaak...''

Maar ook in dit liedjesprogramma verzuimen Lebbis & Jansen niet de actualiteit tot hun werkterrein te maken.

Op hun eigen wijze, volgens de wetten der logica doorredenerend tot de uiterste, absurde consequentie, hebben ze het over de Coolsingel-rellen, de Koninginnedag van vorige week, het recente bericht dat Marco Borsato's millenniumconcert minder groots zal zijn dan aanvankelijk de bedoeling was, het bezoek van minister De Grave aan onze jongens bij de NAVO en meer nieuws van de laatste dagen. Zo te zien is hun duo-optreden een steeds geraffineerder spel van aangeven en afmaken geworden, waarbij ze de rollen van aangever en afmaker voortdurend wisselen.

Een echt onstuitbare vaart, zoals in hun reguliere voorstellingen, krijgen de duo-conferences deze keer niet, omdat het telkens tijd wordt voor het volgende lied. Maar die liedjes zijn ditmaal dan ook meer dan een adempauze.

Voorstelling: Als dit rock `n roll is, zijn wij 'n wielklem, door Lebbis & Jansen, m.m.v. Joop van Dijk, Arie van de Wulp, André van 't Hoff en Andries Eleveld. Regie: Koos Terpstra. Gezien: 6/5 in Diligentia, Den Haag. Tournee t/m 11/6. Inl. (071) 513 39 85.

    • Henk van Gelder