Kabel op scherp

,,NIEUWE DIENSTEN kosten geld, voor service mag betaald worden, maar meer betalen voor hetzelfde heet inflatie. Daar zit de burger niet op te wachten.'' Die vermaning gaf de vorige staatssecretaris Nuis (Mediazaken) in 1995 op het twaalfde kabelcongres. De kabelwereld is niet zo snel, maar nu zit Nuis' opvolger Van der Ploeg toch echt met het probleem van de ,,prijsopdrijving'' waartegen zijn voorganger waarschuwde. Vanaf volgend jaar wil de Amsterdamse kabelexploitant A2000 het aanbod opsplitsen in een goedkoop standaardpakket en een pluspakket achter de decoder met daarin de commerciële zenders - tegen een extra prijs.

De Amsterdamse gemeenteraad is akkoord, maar Van der Ploeg sprak direct een banvloek uit over het afsplitsen van de Nederlandse commerciële (en populaire) zenders. Het is echter niet duidelijk of hij de wettelijke middelen heeft om zijn woorden kracht bij te zetten. De beurt is nu aan

OPTA, de onafhankelijke toezichthouder op de telecommunicatie. Het is nu gekomen met een consultatiedocument waarin het voorstellen doet en om commentaar vraagt.

OPTA presenteert al direct een extra probleem voor Van der Ploeg, het zogeheten must carry-pakket. Dat zijn de Nederlandstalige publieke zenders die de kabelexploitanten wettelijk verplicht zijn door te geven. Als het om de ether gaat, wordt daar gewoon een prijs voor berekend aan de omroep. Maar de kabel doet het gratis. Met als gevolg dat andere aanbieders in het standaardpakket mee moeten betalen of dat de kabelabonnee ervoor opdraait, hoewel deze toch ook al een wettelijke omroepbijdrage betaalt.

DAAR KLOPT iets niet, maar de OPTA mag niet aan de abonneetarieven komen. Zo komt er nooit een open kabel. Hoe men de paketten ook indeelt, het is in de woorden van OPTA niet meer dan een overgangsoplossing. Toch is het antwoord eenvoudig: decoders die niet per pakket afrekenen (met alle mogelijkheden tot dwangverkoop van dien) maar per individueel gekozen kanaal. Dat is een operatie zoals die met de introductie van het aardgas, toen alle oude fornuizen en geijsers in één klap moesten worden omgewisseld.

Is Den Haag daar klaar voor? Het is wel zo makkelijk te kiezen voor de onbestemde pakket-formule om investeringen in nieuwe kabeldiensten te stimuleren. Maar er is één overwegend bezwaar: het gaat over de rug van de gewone kabelabonnee. Het is terecht dat OPTA deze discussie op scherp wil zetten.

. The Hand that Rocks the Cradle (Curtis Hanson, 1992, VS). Shocker met een ijskoude Rebecca De Mornay als moordlustige kinderjuf, die infiltreert in het leven van een keurig gezin. Hanson zou later weer scoren met de film noir L.A. Confidential. Veronica, 21.05-23.05u., onderbroken door reclame.