Isa

Vanmiddag gaat Isa met haar zusje Madé (6) naar de kunstclub. Daar leert ze beesten tekenen, met houtskool, wasco, waterverf. Vorige week een vogel, deze week een beer. Isa loopt beheerst de trap op, Madé gilt van opwinding. Ze gaat vandaag voor het eerst mee. ,,Zachtjes'', roept Isa iets te hard naar Madé. ,,Anders wordt die buurvrouw weer boos.''

De beer van Isa heeft paarse poten en een gele kop. Hij moet een beetje gek zijn, vindt ze. Isa houdt van kunst en dat moet ook wel, want hun hele huis hangt er vol mee. ,,Mijn vader verzamelt potjes.'' Op haar kamer hangen twee schilderijen. ,,Een circusschilderij, volgens mij van Rob Birza, en een schilderij van toen ik een baby was.''

Ze vindt de etsen van Escher het mooist. ,,Omdat het raar is. Eigenlijk klopt het niet en toch weer wel.'' Ze is vorige week naar de Picasso-tentoonstelling geweest in de Kunsthal. ,,Mijn vader is daar de baas'', legt ze uit. ,,Ja leuk, vooral het jongetje met het rode pak.''

Isa heeft het altijd druk. Soms heeft ze hoofdpijn op school. Hoe dat komt? Ze haalt haar schouders op. ,,Ik heb voor niets lager dan een 7.'' 'sMaandags gaat ze naar de kunstclub, dinsdags naar tennis, woensdags naar pianoles, donderdags naar zwemmen. Binnenkort gaat ze ook nog op ballet. ,,Eigenlijk speel ik nooit. Heel soms met Madé als ze er is. Madé is sterker dan ik. Ze kan me een heel rondje op haar rug tillen. Nou, ik kan haar niet eens een halve minuut houden.''

Isa en Madé zijn klaar met hun beren. Isa heeft er ook nog een van klei geboetseerd, om een ballon heen. Ze heeft een oranje veeg in haar hals en er hangen een paar haren los. Madé heeft rode wangen.