Goudkust R.I.P.

En het was zo mooi begonnen in 1996. Goudkust, de eigen soap van SBS6. De eerste Nederlandse soap die niet was afgekeken van een buitenlands script. De eerste soap met glamour, een verademing na de bordkartonnen decortjes van Goede Tijden. Goudkust had een echt strand, buiten! En shots van schitterende villa`s. Natuurlijk werd ook Goudkust voor het overgrote deel in de studio opgenomen, maar de suggestie was prachtig. Met Goudkust zou alles anders worden.

En dan nu dit.

SBS6 stopt ermee. Amper drie jaar geleden had SBS-baas Fons van Westerloo nog de loftrompet gestoken over het belang van een eigen soap, als `hart van de vooravond', als `kijkersaanzuiger voor het hele station'. En dat Goudkust zo belangrijk was voor de uitstraling van zijn zender: een eigen Nederlandse dramaproductie temidden alle aangekochte Amerikaanse series en films.

Maar de laatste seizoenen was die lofzang verstomd. Voor SBS6 waren de dagelijkse 300 duizend te weinig. Bovendien keken er relatief te veel jongere kijkers in de leeftijd 12-19 jaar en te weinig `boodschappers' van 20-49. Van Westerloo heeft nog wel geprobeerd de serie op Net5 te stallen, sterker nog, hij stond daar zelfs al ingepland voor het volgend seizoen. Iedere werkdag om 19.00 uur. Maar dat wilde producent Joop van den Ende niet. ,,En dan houdt het op'', aldus Van Westerloo.

,,Goudkust is heel belangrijk geweest in de opbouwfase van SBS6. Als je begint moet je het hebben van de early adapters, de jongere kijkers. Maar SBS6 wil groeien. We hebben nog wel geprobeerd de serie naar een ouder publiek toe te schrijven, maar dat werd zo omslachtig, dan kan je net zo goed helemaal een nieuwe soap maken. En dat behoort dan ook tot de opties.''

Waarmee Van Westerloo dus maar wil zeggen dat de beslissing niets met geld te maken heeft gehad. ,,Iedereen denkt nu natuurlijk dat we geld willen besparen om op de eredivisie te kunnen bieden die vanaf 2001 weer op de markt komt, maar dat is niet juist. Ik realiseerde het me vanochtend pas: `ik heb 15 miljoen gulden vrijgemaakt'. Maar geloof me, deze beslissing was al genomen voordat de KNVB ging rondshoppen.''

Goudkust stopt op 5 juni.

    • Japke-d. Bouma