Generaal pardon ETA-ballingen

De Spaanse regering heeft gisteren 304 sympathisanten van de Baskische afscheidingsbeweging ETA, die voortvluchtig zijn in het buitenland, uitgenodigd om ,,ongemoeid'' naar Spanje terug te keren. ,,Zij die bereid zijn om te herintegreren in de Spaanse, democratische samenleving kunnen dat doen'', zei de woordvoerder van de Spaanse regering, Josep Piqué. De ministerraad heeft gisteren toestemming gegeven voor deze amnestie-regeling. De Spaanse justitie heeft een lijst samengesteld van 304 personen die worden gezocht voor kleinere vergrijpen, zoals het bieden van logistieke steun en onderdak aan de ETA. De regering heeft een aantal speciale telefoonlijnen geopend, zodat de voortvluchtigen, op vertrouwelijke wijze, navraag kunnen doen of ze op de lijst voorkomen. Met de regeling voor de voortvluchtingen, die in Frankrijk, Mexico en Venezuela verkeren, wil de Spaanse regering het vredesproces in Baskenland bevorderen. (AFP)