Fortuna drukt armoedig PSV dieper in de zorgen

In de rust van de wedstrijd gaf adviseur Erwin Koeman tekst en uitleg over de belabberde verdediging van PSV. Assistent-trainer Brandts schreef de aanwijzingen in zijn notitieblokje en informeerde hoofdtrainer Robson over de gewenste aanpassingen in de Eindhovense defensie. Maar in de tweede helft bleven de statische verdedigers van PSV even kwetsbaar tegen de snelle aanvallers van Fortuna Sittard. De Limburgse bekerfinalist won gisteravond met 6-4 van PSV. Erwin Koeman liep na afloop lachend door de wandelgangen. ,,Moet ik hier een potje gaan janken? Dat doe je niet na een partijtje voetbal.''

Erwin Koeman speelde zeven jaar bij PSV. Na zijn actieve loopbaan werd hij dit seizoen trainer van het tweede elftal. Afgelopen woensdag werd hij van hogerhand overgeheveld naar het eerste elftal, dat de laatste weken steeds meer punten verspeelde en deelname aan de Champions League dreigt mis te lopen. Na de nederlaag tegen Fortuna is zelfs een plaats in het UEFA-Cuptoernooi onzeker geworden. De concurrenten liggen op de loer. PSV speelt nog thuis tegen AZ en uit tegen FC Utrecht. ,,We spelen nog twee Cup Finals'', zei de Engelsman Robson. ,,Please, don't panic!''

Koeman moest gisteravond zorgen voor het zogenoemde schokeffect. Hij zat op de hoofdtribune, in de buurt van voorzitter Van Raay, manager Arnesen en de komende trainer Gerets. Koeman had geen telefonisch contact met de huidige trainersstaf. Hij liep in de rust naar het toilet en betrad na afloop de kleedkamer. Hij vond alle aandacht voor ,,mijn persoontje'' sterk overdreven. ,,Waarom sta ik deze week op dezelfde voorpagina als Kosovo? Ik ben toch zeker geen Jomanda.''

Met of zonder gebedsgenezer, PSV speelde gisteravond ,,een dramatisch slechte wedstrijd'', zoals Van Raaij het na afloop formuleerde. De voorzitter had deze week een donderspeech gehouden op trainingskamp De Herdgang. Hij probeerde zijn spelers extra te motiveren, maar gezien het spelbeeld had zijn peptalk een averechts effect. ,,Ik wilde de zaak op scherp zetten. Nu sta ik machteloos. Technisch en tactisch maakten we fout op fout. Elke voorzet was een goal. We moeten lessen trekken voor het volgend seizoen. Welke? Daar ga ik de komende maanden over nadenken. De competitie kan mij niet snel genoeg ten einde zijn'', sprak Van Raaij.

De spelers en begeleiders van PSV snakken naar vakantie. Ze lopen volgens doelman Waterreus ,,op de toppen van de tenen''. Ze zijn de competitie zwak begonnen, maar herstelden zich voor de winterstop met een serie goede uitslagen. Met dank aan het sterkste aanvalsduo van de eredivisie. Nilis en Van Nistelrooy camoufleerden het gebrekkige veldspel met een ongekende trefzekerheid. Nilis maakte tegen Fortuna een fraai doelpunt en bracht zijn competitietotaal op 22. Van Nistelrooy scoorde twee keer en versterkte zijn topscorerspositie met een totaal van 29 treffers.

Trainer Robson roemde na afloop de inzet van zijn spelers. Over de armoedige verdediging sprak hij in bedekte termen. ,,Als je in een uitwedstrijd vier keer scoort, kun je bijna niet meer verliezen. Maar bij ons kan dit jaar alles.'' PSV incasseerde dit seizoen 52 tegentreffers. Bijna elke wedstrijd keek Waterreus tegen de rug van een andere verdedigingslinie. De praatgrage keeper uitte vorige maand pittige kritiek op het technische beleid bij PSV. Gisteravond hield hij zijn mond. ,,Ik betaal een dure prijs voor mijn spontaniteit'', verwees Waterreus naar de boete die hij onlangs moest betalen.

Waterreus had geen schuld aan de zes treffers van Fortuna. Maar de bonkige verdedigers Van der Weerden en Ooijer hadden geen grip op de lichtvoetige aanvallers Bouma en Simons. Linksbuiten Bouma staat notabene onder contract bij PSV. Hij werd twee jaar geleden verhuurd aan MVV en dit seizoen verhuurd aan Fortuna. Hij scoorde met een fraaie kopbal en gaf een loepzuivere voorzet die door Simons in een doelpunt werd omgezet. Een andere assist van Bouma verdween via het been van Ooijer in het Eindhovense doel.

Midvoor Simons scoorde vier keer voor Fortuna, waarmee hij zich wederom als perfecte vervanger van de geblesseerde topscorer Hamming manifesteerde. Hamming heeft een knieblessure. Zijn meespelen in de bekerfinale tegen Ajax is onzeker. Simons rekent op een basisplaats. Hij wil op passende wijze afscheid nemen van Fortuna. Komende zomer vertrekt hij naar NAC, dat misschien naar de eerste divisie degradeert. Simons wil dichter in de buurt bij zijn Amsterdamse familie wonen en hoopt vanuit Breda dagelijks heen en weer te kunnen rijden. De sportieve achteruitgang neemt hij voor lief.

Tegen PSV bleek Simons veel te goed voor de eerste divisie. Hij kreeg vlak voor tijd een applauswissel. Kort daarna werd de PSV'er Nikiforov met een rode kaart van het veld gestuurd. De Russische ijzervreter kreeg zijn tweede gele kaart van de wedstrijd. Aan de inzet had het zeker niet gelegen, sprak Robson met gevoel voor Britse understatement. Hij beloofde de komende dagen eenzelfde handelwijze als na de afgelopen nederlagen. ,,Praten en werken, praten en werken, praten en werken. That's all I can do.''

    • Jaap Bloembergen