Faried

Faried wil Action Man voor zijn verjaardag hebben. Nog liever wil hij Play Station, maar dat kost vijfhonderd gulden. Dat is te duur, zegt zijn moeder. En hij is pas in december jarig. Eerst is zijn broer aan de beurt. Sjafaat is bijna elf. Ze zitten samen op de bank en op de radio is het liedje `Ademloos'. ,,Als ik jarig ben krijgt Sjafaat ook een cadeautje en als hij jarig is krijg ik niks'', zegt Faried boos. Faried begint zijn broer te stompen. ,,Ja, omdat jij je best niet doet'', zegt Sjafaat. Hij duwt Faried weg. ,,Echt wel'', gilt Faried. Ze gaan hun rapport halen.

Faried heeft een heleboel V's van Voldoende. Hij moet meer G's van Goed hebben, zegt zijn vader. Maar Faried vindt er niks aan op school. ,,Dan moet je werken van juffrouw Vrony en daar houd ik niet van.'' Van computeren houdt hij wel. Zijn ogen beginnen te schitteren. ,,En van buiten spelen.'' Meestal gaan ze knikkeren, want het is knikkertijd.

Farieds knikkers zitten in een washandje. Hij laat ze in zijn hand rollen. Het zijn parels en spetters en mooitjes en turtles en bonken. Een discobonk is vier of vijf spetters waard. Twee discobonken is een berenbonk. Faried laat een grote knikker met strepen zien. ,,Dat is een pinguin'', zegt hij. ,,Echt niet'', roepen Sjafaat en Rahid. Rahid is het neefje van Sjafaat en Faried. Hij is net binnengekomen en is knikker-deskundige. Rahid bestudeert de knikker. ,,Het is een disco'', zegt hij na een tijdje. Sjafaat knikt. ,,Pinguin'', zegt Faried zachtjes.