Ex-prefect Corsica in cel wil niet meer eten

Bernard Bonnet, de ex-prefect van Corsica, is in hongerstaking. Hij ontkent gendarmes opdracht te hebben gegeven een strandrestaurant in brand te steken. In een brief aan de directeur van de Parijse Santé-gevangenis, waar hij sinds gisternacht vastzit, ontkent hij ook enige bekentenis te hebben afgelegd.

De prefect is gisteravond verder in het nauw gedreven door de verklaringen van kolonel Mazères, de hoogste gendarme op Corsica. Mazères zou hebben verklaard dat Bonnet niet alleen wist van de illegale brandstichting door zijn mensen, maar er zelfs opdracht toe te hebben gegeven.

In zijn brief klaagt Bonnet er over dat de vijf bij de aanslag betrokken gendarmes, hun superieuren en zijn voormalige `directeur de cabinet' hem van van alles en nog wat beschuldigen, waardoor hij schuldig lijkt zonder dat iets bewezen is. Bonnet heeft in brieven aan de minister van Binnenlandse Zaken, Jean-Pierre Chevènement, steeds volgehouden onschuldig te zijn. De minister verklaarde gisteren zich wat dat betreft `bedrogen' te voelen.

Volgens Bonnet was de hele bestrijding van clandestiene strandrestaurants een lokale kwestie waarmee de regering niets te maken had. Door op die wijze vanuit de gevangenis impliciet de minister-president in bescherming te nemen, dreigt de ex-prefect premier Jospin juist verder bij de Corsicaanse crisis te betrekken. Zeker nu de nieuwste getuigenissen van andere betrokkenen én onthullingen in de Franse kranten suggereren dat al eerder aanslagen zijn gepleegd door een speciaal gendarme-team, en er nog meer op het programma stonden.

Bovendien wordt steeds duidelijker dat tijdens de lange afwezigheid van de vorig najaar door ziekte gevelde Chevènement, Bonnet regelmatig in direct contact stond met de naaste medewerkers van Jospin. Bonnet zou hun ook hebben gemeld dat hij, parallel aan het gewone justitie-onderzoek naar de moord op zijn veertien maanden geleden vermoorde voorganger Erignac, een eigen onderzoek uitvoerde. In dat verband hield hij mogelijk cruciale getuigen maandenlang onder zijn eigen hoede.

    • Marc Chavannes