Euro 2000?

De kaartverkoop voor het EK voetbal verloopt matig in België. Bovendien associëren veel Belgen Euro 2000 met de invoering van de Europese eenheidsmunt, schrijft Le Soir. Wat is de oorzaak?

Rik Coppens, oud-international België: ,,De nationale ploeg speelt momenteel niet geweldig. De Belgen zijn niet trots op hun voetbalteam. Als Franstalige krant is Le Soir niet dol op bondscoach Leekens, de man kan weinig goed doen. Mijn directe omgeving staat synoniem voor heel België: niemand kijkt uit naar het EK. Belgen krijg je niet zo snel warm voor een evenement als Nederlanders. Pas op het laatste moment zullen de Belgen kaartjes gaan kopen. Wat ikzelf verwacht van de Rode Duivels op het EK? Er moet een mirakel gebeuren wil die ploeg hoge ogen gooien''

Jacques Rogge, Belgisch IOC-lid: ,,Ik kan drie redenen verzinnen waarom de doorsnee-Belg niet enthousiast is over het naderende EK. Ten eerste zijn wij niet zo'n vooruitziend volk als de Nederlanders. Daarom schaffen wij pas op het laatste moment kaarten aan. Ten tweede speelt de nationale ploeg erbarmelijk voetbal. Van de laatste zeven oefenwedstrijden wonnen we er slechts één! Ten derde was het laatste WK in Frankrijk, ondanks het glorieuze gelijkspel tegen Oranje, geen succes voor ons. De Belgen kijken dus wel uit om een jaar van tevoren kaarten te bestellen. Conclusie: het kan alleen maar beter gaan.''

Guy Thijs, oud-bondscoach België: ,,Het Belgische volk is enorm teleurgesteld in de prestaties van de nationale ploeg. Ook de clubs leveren nauwelijks aansprekende prestaties. Het publiek is heus nog wel warm te maken voor voetbal. In Genk is het stadion elke week uitverkocht. België zit in een overgangsperiode, net als Nederland na het afscheid van de generatie-Cruijff. Ik vrees dat we niet klaar zijn voor Euro 2000, maar wel voor het WK in 2002. België heeft genoeg jeugdig talent, kijk maar naar Lierse SK. Op dit moment is er eenvoudigweg sprake van een gebrek aan kwaliteit. Over de kaartverkoop kan ik het volgende zeggen: Belgen wachten altijd tot het laatste moment met de aanschaf van een kaartje. En dan klagen ze dat de kaartjes op zijn.''

Peter van Houdt, Belgisch voetballer van Roda JC: ,,Belgen zijn negatief van inborst. Als de resultaten van de nationale ploeg niet goed zijn, worden de spelers harder uitgefloten dan collega's uit andere landen. In België verwacht men weinig van de Rode Duivels. Ach, als er goede resultaten worden geboekt kan die stemming omslaan. Zelf hoop ik overigens bij de selectie voor Euro 2000 te zitten. Zo niet, dan ga ik zeker een paar wedstrijden bekijken. Dat is voor mij overigens geen reden om nu al kaarten te kopen. Wat dat betreft ben ik een echte Belg.''

Jean-Marie Pfaff, oud-doelman van de Rode Duivels: ,,De prestaties van België zijn niet goed, het publiek wil koppen zien rollen. Er is een kermis bij de nationale ploeg, maar het wordt lastig de trainer te ontslaan. Dat kost gigantisch veel geld. Of het zinvol is om een jaar voor het EK de trainer er uit te gooien? Ach, een nieuwe trainer kan voor nieuw elan zorgen. Pfaff als bondscoach? Ik zou het wel willen, mits er een goede staf achter me staat. Er valt nog zoveel te verbeteren. Zo ontbreekt het de huidige groep aan een over-mijn-lijk-mentaliteit. Bovendien plaats ik vraagtekens bij de kwaliteit van de spelers die worden geselecteerd. En dan wordt er ook nog geoefend tegen B-landen! We moeten spelen tegen Duitsland of Italië, daar word je pas sterker van als ploeg!''

Eric Gerets, trainer Club Brugge: ,,Het heersende negativisme in België heeft natuurlijk alles te maken met de prestaties van de nationale ploeg. Als België drie keer achter elkaar wint, kan alles weer anders zijn. Het niveau van de nationale ploeg is aan de lage kant. Pas als de Rode Duivels weer presteren, gaat ook het publiek erachter staan en worden alle kaartjes heus wel verkocht.''

    • Marcel Abrahams