De stick van Christo Wahl

De goalie van het Zwitserse ijshockeyteam dat op de Winterspelen van 1992 op de tiende plaats eindigde, heette Christo Wahl. Geen man die geschiedenis schreef. Dat de Zwitserse ploeg de stick van Wahl aan het Olympisch Museum schonk, was slechts een sympathieke geste. Leuker was het geweest, wanneer bijvoorbeeld een masker van een van de legendarische ijshockeygoalies tot de olympische verzameling behoorde. Maar die liggen in de Hall of Fame van de Noord-Amerikaanse Hockey League. Bijvoorbeeld het gezichtsmasker van Jacques The Snake Plante, doelman in de jaren vijftig en zestig van Montreal Canadiens, New York Rangers, St.Louis Blues, Toronto Maple Leafs, Boston Bruins en Edmonton Oilers. Plante geldt als een van de beste keepers aller tijden, maar ook als de grootste gek onder de keepers. Een zware hypochonder. Een keeper die viermaal zijn neus brak, tweemaal een jukbeen, eenmaal een kaak en viermaal een been. In totaal werden pakweg tweehonderd hechtingen in zijn gezicht aangebracht. Die ellende werd hem te veel. Daarom besloot hij een gezichtsmasker te gaan dragen, in navolging van Clint Benedict die in 1932 de eerste was. Plante was lang eigenaar van een fabriek van maskers. Ook Wahl, de Zwitserse doelman, droeg er een van Plantes makelij. Uit respect voor zijn merkwaardige Canadese collega.

Aflevering achttien in de serie over helden van deze eeuw.

    • Guus van Holland