`Chemie moet minder cyclisch'

Shell biedt dit kwartaal een groot aantal chemische fabrieken te koop aan. Wie wil ze hebben? Vier vragen aan bestuurslid J. van der Veer van Shell.

Het bieden kan beginnen, want het uitsnijden is afgerond. Oliemaatschappij Shell verkoopt de komende maanden 40 procent van zijn chemiedivisie. ,,We gaan de bedrijven zelf veilen'', vertelde J. van der Veer van Shell gisteren na de aandeelhoudersvergadering.

Was de diversificatie in chemie een foutje dat wordt goedgemaakt?

,,Nee. In de jaren zeventig en tachtig was was de wereld nog verdeeld in regio's. Je kon heel makkelijk in een bepaalde sector in een regio een positie verkrijgen. Wat we nu doen, is wat ook om ons heen gebeurt. De chemie globaliseert. We willen alleen verder in de sectoren waar we sterk zijn, waar we actief zijn in de grondstoffen en waar we de kennis kunnen gebruiken die wel elders in het concern hebben. We verkopen de productie die, zeg maar, ver weg ligt van de grote petrochemische installaties. Bijvoorbeeld harsen voor verven of zeilbootjes. Elastomeren die in schoenzolen en luiers worden gebruikt. En PET, de grondstof voor frisdrankflessen.''

U gaat nu de verkoop ter hand nemen. Wat betekent dat?

,,Half december hebben we de plannen bekendgemaakt, nu is de carve out afgerond. Om fabrieken te kunnen verkopen, moet je bijvoorbeeld de computersystemen, de onderzoeksafdeling en de verkooporganisatie lossnijden uit je organisatie. Mensen werken vaak voor meerder bedrijven tegelijk. Inmiddels zijn de documenten af die naar mogelijke kopers kunnen. We gaan de bedrijven zelf veilen of we stappen rechtstreeks naar de meest voor de hand liggende koper. Er is zeker belangstelling, maar de hele operatie kan één tot twee jaar duren.''

Waarom neemt u niet volledig afscheid van chemie, waar de resultaten sterk kunnen fluctueren?

,,Chemie is inderdaad cyclisch, maar door de integratie met de rest van het concern moet juist Shell daar mee om kunnen gaan. En we zijn bezig de cycliciteit te verminderen. We verhuren bijvoorbeeld een deel van een kraker, zodat de we vaste inkomsten krijgen. En bij Montell verkopen we bijvoorbeeld technologie, ook een vaste bron van inkomsten.

Hoeveel geld levert de verkoop op?

,,Het gaat om bedrijven die voor ruim 5 miljard dollar in de boeken staan.''

    • Remmelt Otten