Bij voorkeur op de rode loper

Het filmfestival begint volgende week woensdag, maar René Mioch zit nu al in Cannes. Op vakantie, met de kinderen. ,,Beetje wennen.'' De meeste afspraken zijn al gemaakt, er staan ongeveer vijftien interviews gepland. Mioch, maker en presentator van Veronica's filmprogramma Films en Sterren, gaat volgende week onder andere praten met Sean Connery, Julia Ormond en Tim Robbins. Er zal ook nog wel wat moeten worden geïmproviseerd, want op het laatste moment blijken er altijd filmsterren thuis te blijven of juist onverwacht op te duiken.

Eigenlijk is het filmfestival van Cannes te `chique' voor Films en Sterren. Hollywood speelt er slechts een bescheiden rol, belangrijker zijn de kleine, kunstzinnige films uit Amerika, Europa en Azië. Mioch: ,,Mijn missie hier is altijd een beetje dubbel. Het officiële programma is voor ons niet zo interessant, die films zijn vaak te artistiek of te controversieel. Wij moeten het meer hebben van de `markt', waar producenten hun films zelf aanbieden aan kopers.''

Echt op z'n gemak is Mioch in de hotellobby's en op de rode lopers van Los Angeles, waar hij door de groten der aarde met jaloersmakende jovialiteit wordt begroet als een oude bekende. In september begint Mioch aan zijn vijftiende seizoen en bij de Oscar-uitreiking wordt die staat van dienst gehonoreerd met een `Hi René' van Nicole Kidman en de haren. Maar toch, gaat dat niet vervelen, het zoveelste gesprekje met Arnold Schwarzenegger? Mioch: ,,Met Schwarzenegger heb je eigenlijk altijd hetzelfde gesprek, over zijn films heeft hij weinig te melden. Veel leuker vind ik die jonge sterren als Matt Damon en Ben Affleck, die zijn veel meer acteur. Maar na zoveel jaar kan ik met die veteranen wel een ouwe jongens-krentenbrood-sfeer creëren, en dat heeft weer andere voordelen. Ik kan persoonlijker en kritischer zijn, en bijvoorbeeld tegen Mel Gibson zeggen dat ik Payback een verschrikkelijke film vind.''

Met de combinatie van inhoud en entertainment bevindt Films en Sterren zich tussen het VPRO-filmprogramma Stardust en de `niets-aan-de-hand trailer-programma's', vindt Mioch. ,,In mijn ideale filmprogramma sluit mijn belangstelling aan bij die van het publiek, maar in de praktijk werkt dat niet zo. In Berlijn sprak ik met Harvey Keitel en de Vietnamese regisseur wiens film hij heeft geproduceerd. Keitel kan wel in het programma, de regisseur niet. Ik kijk graag naar Stardust, maar zelf wil ik een groter publiek bereiken.''

Geruchten dat Veronica geen brood meer ziet in het gemiddeld 400.000 kijkers trekkende filmprogramma, noemt Mioch onzin. ,,Ieder jaar moet er opnieuw een contract worden afgesloten en evalueren we het afgelopen seizoen. Waarom die afweging nu meer aandacht trekt dan voorgaande jaren, weet ik niet. Ik kijk elk jaar of en hoe ik verder wil gaan met het programma.''

    • Mark Duursma