Besprekingen gemeente-CAO nog in impasse

De onderhandelingen over een nieuwe gemeente-CAO zitten nog steeds muurvast. Ondanks een nieuw, hoger bod van werkgeversonderhandelaar VNG weigeren de bonden opnieuw rond de tafel te gaan zitten.

Het nieuwe bod van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), een incidentele loonsverhoging voor 1999 van een kwart procent, komt bovenop de al eerder geboden 5 procent voor de komende twee jaar. Met dit bod hoopte de VNG dreigende stakingen af te wenden.

De bonden eisen 4,5 procent loonsverhoging voor 1999 en noemen de verhoging met 0,25 procent ,,absoluut een lachertje''. ,,Wij zien geen enkele reden de onderhandelingen te hervatten. De stakingen gaan door'', aldus een boze AbvaKabo-woordvoerster. Werkgeversonderhandelaar A. Scherf noemt het een ,,wat absurde toestand'' dat de bonden niet willen praten. ,,Het wordt een onverkwikkelijke situatie. Het is toch volstrekt normaal om na een bod weer rond de tafel te gaan zitten.''

Volgens Scherf is het bod van de VNG ,,volstrekt reëel''. ,,Zeker als je het vergelijkt met CAO's voor het rijk, het onderwijs en de politie, die gemiddeld rond de 2,5 procent zitten.'' Scherf wijst er op dat het bod ook boven de ramingen van het Centraal Planbureau uit komt.

Bij de gemeenten werken zo'n 180.000 ambtenaren. De totale loonsom voor die groep bedraagt ongeveer 12,1 miljard gulden. Iedere procent meer loonsverhoging kost ruim 120 miljoen gulden.

Het overleg liep op 26 maart vast. De werkgevers en de bonden waren elkaar toen op 1,2 procent na genaderd. De bonden eisten 6,2 procent voor twee jaar, de VNG bood vijf. Omdat de onderhandelingen vastliepen hebben de bonden hun oude positie weer ingenomen.

Voor volgende week staat een groot aantal stakingen gepland. In verscheidene steden zal een dag geen openbaar vervoer rijden. In Dordrecht staakt maandag het stadvervoer, de Rotterdamse stadsschouwburg zal dinsdagavond noodgedwongen haar deuren gesloten houden en in Amsterdam staakt woensdag het openbaar vervoer.