Banengroei VS tempert rentezorgen

Het aantal banen in de Verenigde Staten is vorige maand met 234.000 gestegen. Het werkloosheidspercentage steeg van 4,2 naar 4,3 procent. Dat heeft het burau voor arbeidsstatistieken bekendgemaakt. De banengroei over maart werd iets naar beneden bijgesteld zodat de gemiddelde banengroei dit jaar 198.000 per maand is. Dat is het laagste gemiddelde in drie jaar. De banengroei in april kwam vooral van de dienstensector. De industriële productie verloor bijna dertigduizend banen. Doordat het gemiddelde uurloon een zeer geringe stijging doormaakte lijkt de kans op hogere inflatie gering. ,,De Amerikaanse economie loopt geen gevaar oververhit te raken'', aldus econoom Bruce Steinberg van Merrill Lynch.

Dat zou de Federal Reserve Bank, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, er dan ook van weerhouden dit jaar de rente te verhogen. Obligatiehandelaren waren de opmerkingen van Fed-voorzitter Alan Greenspan van donderdag echter niet vergeten. De obligatiemarkt is zeer beducht voor inflatie en de waarschuwingen van Greenspan leidden tot een daling op de obligatiemarkt. Die daling werd gisteren tot staan gebracht. De aandelenkoersen reageerden gisteren met een stijging op de cijfers. De Dow Jones sloot op 11031,59 punten, een nieuw record.

Niet iedereen vond Greenspan duidelijk. ,,Ik vond dat hij een afwachtende houding aannam'', aldus econoom Robert Mellman van J.P. Morgan. ,,Greenspan was ambivalent in zijn uitspraken. Enerzijds zei hij dat deze periode van groei en lage inflatie niet eeuwig kan doorgaan maar anderzijds wees hij ook op productiviteitsgroei.''

Volgens Mellman is de huidige economische groei ,,fors,, maar neemt deze in de tweede helft van het jaar af. De Fed zal echter geen noodzaak zien de rente te verhogen, tenzij andere valuta flink stijgen ten opzichte van de dollar. ,,Maar met de kans op hogere inflatie is een renteverhoging niet helemaal uitgesloten'', aldus Mellman.