Albanezen moeten terug voor een visum

Albanezen uit Kosovo die hier al enkele jaren wonen en in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning, moeten van het ministerie van Justitie terug naar hun land van herkomst om een visum aan te vragen. In maart erkende staatssecretaris Cohen (Justitie) in een brief aan de Tweede Kamer dat Albanezen uit Kosovo hier mogen blijven als zij langer dan drie jaar `in de procedure' hebben gezeten. Zij kunnen dan aanspraak maken op het zogeheten driejarenbeleid. Om deze verblijfsvergunning te krijgen eist de immigratiedienst echter dat de Albanezen eerst in het land van herkomst een sinds oktober vorig jaar verplicht visum aanvragen. De Albanezen zouden naar Belgrado moeten reizen. Volgens een woordvoerder van Justitie mogen ze het visum ook in Hongarije of Kroatië aanvragen. De aanvraag neemt enkele maanden in beslag.

Uitgeprocedeerde Albanezen uit Kosovo werden door het ministerie van Justitie al geruime tijd gedoogd. Zij kregen geen verblijfsvergunning, maar werden ook niet teruggestuurd, omdat de situatie in Kosovo instabiel was. Sinds 21 april kunnen zij wel in aanmerking komen voor een tijdelijke status.

    • Yasha Lange