Zes weken cel voor een springtouw

De politierechter in Rotterdam boog zich gisteren voor het eerst over de rellen bij de huldiging van Feyenoord.

. ,,Aasgieren'' die gebruik hebben gemaakt van ,,een totaal oproer''. De officieren van justitie H. Mos en R. Steen waren gisteren voor de politierechter in Rotterdam niet bang om krachtige termen te gebruiken. In het algemene gedeelte van hun requisitoir werden de rellen na de huldiging van Feyenoord vergeleken met Beverwijk en zelfs met het bombardement op Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog. ,,Daar waar de Rotterdamse binnenstad na jaren van naoorlogse wederopbouw een aantrekkelijk en modern uiterlijk heeft gekregen, zijn sommige inwoners van deze stad er kennelijk op uit om die inspanningen in een korte tijd weer teniet te doen.''

Tijdens de rellen van vorige week zondag arresteerde de politie 87 relschoppers en plunderaars. Enigszins ,,at random'', zo legt hoofdofficier van justitie L. de Wit desgevraagd nog eens uit. ,,Je moet je voorstellen, de politie krijgt een melding binnen dat een aantal jongeren een tas met gestolen spullen bij zich heeft. Daar ga je dan als politie natuurlijk achteraan.'' Eenenzestig arrestanten werden nog dezelfde avond met een dagvaarding in de hand weer naar huis gestuurd. De rest, zestien verdachten, bleef in voorlopige hechtenis. Gisteren moesten zij zich in een snelrechtprocedure verantwoorden voor hun wandaden.

Grote vissen waren het niet, zo gaven de officieren zelf ook toe. De zes jongeren die die zondagavond in de Oranjeboomstraat met een plastic zak gestolen waar werden gearresteerd, werd niet diefstal, maar opzet tot heling ten laste gelegd. Vier van hen hadden alleen in de buurt van de tas gestaan. Een had bovendien na de plundering van een telefoonwinkel op het Kruisplein een doos met een adaptor opgeraapt. Een andere jongen had twee adaptors in handen gedrukt gekregen. Twee broers (35 en 36), beiden junks, werden in de Hoogstraat opgepakt nadat de ME gezien had dat de twee uit de kapotgeslagen etalage van Blokker een springtouw en een skateboard hadden meegenomen. Een zwerver (33) nam een aquarel uit de archiefwinkel op de Coolsingel. Een ex-beroepsmilitair (20) was het zondagavond niet eens gelukt om iets mee te nemen uit de etalage van de Etos. Hem werd poging tot diefstal verweten.

Beide officieren eisten niettemin gevangenisstraffen tot vier maanden tegen de plunderaars. Het feit dat de verdachten gebruik hadden gemaakt van de ,,verregaande vormen van openlijke geweldpleging en vernielingen in de stad'' was een strafverzwarende omstandigheid, aldus het OM. Het OM vroeg verder om onmiddellijke ingang van de straffen, omdat er bij alle verdachten een reëel gevaar voor herhaling zou bestaan, zeker met het oog op de bekerfinale tussen Ajax en Fortuna Sittard op 16 mei.

Politierechters C. Briët en A. Verstraten, die de zestien zaken in twee zittingszalen tegelijk afhandelden, gingen op dit punt grotendeels mee in de redenering van het OM, maar legden veel lagere straffen op dan geëist. De twee jongens met de adaptors werden veroordeeld tot vijftig en zeventig uur dienstverlening. De rest van de groep werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. De broers kregen zes weken cel wegens het gezamelijk plegen van diefstal `bij gelegenheid van oproer'. De zwerver kreeg acht weken, de ex-militair een maand. Bij een verdachte bleek de dagvaarding nietig.

Vijf andere verdachten, onder wie een aantal minderjarigen, waren volgens het OM wel direct betrokken geweest bij de rellen omdat ze stenen zouden hebben gegooid. Onder hen was ook een zestienjarige jongen die op het Stadhuisplein een politiekogel in zijn hals kreeg. Hij werd veroordeeld tot vier weken jeugddetentie wegens openlijke geweldpleging. Vier andere verdachten kregen tot acht weken jeugddetentie en cel opgelegd. Bij zowel de veroordelingen voor diefstal als openlijke geweldpleging werd de eis van het OM dat de gevangenisstraf onmiddellijk in zou gaan, ingewilligd.

Het onderzoek naar de `echte hooligans' is intussen in volle gang, vertelt hoofdofficier De Wit. Een rechercheteam van dertig man is nog bezig met het analyseren van de videobeelden die de politie tijdens de rellen maakte. Het onderzoek heeft inmiddels geleid tot de arrestatie van acht `kopstukken'. De rest heeft reden genoeg om zich ernstige zorgen te maken, zo stelde officier Mos gisteren. ,,Zij zullen de komende nachten slecht slapen, in de wetenschap dat de politie hen elk moment van het bed kan lichten.''

    • Steven Derix