Volvo staakt vijandige overname Scania, wil nu samenwerking

Vrachtwagenproducent Volvo stopt haar vijandige poging om concurrent Scania over te nemen. Volvo-topman Leif Johansson maakte gisteren bekend dat het de komende tijd zal zoeken naar samenwerking met Scania.

Scania is niet onder de indruk van de strategiewijziging van Volvo. ,,Er is eigenlijk helemaal niets veranderd'', aldus een Scania-woordvoerder vanmorgen.

Johansson wil nu met Scania een samenwerkingsovereenkomst sluiten waardoor de twee truckproducenten de kosten kunnen terugdringen. ,,Ik schat dat een dergelijke samenwerking een besparing van ongeveer één miljard kronen (250 miljoen gulden) op jaarbasis kan opleveren'', aldus de Volvo-bestuursvoorzitter.

Volvo probeerde vier maanden lang tevergeefs Scania over te nemen. Scania's grootaandeelhouder Investor, dat 49 procent van de aandelen bezit, verzette zich tegen een overname. Onderhandelingen tussen Volvo en Investor leden schipbreuk door de in Volvo's ogen te hoge prijs die Investor per aandeel Scania eiste.

Investor, de investeringsmaatschappij van het zakenimperium van de Zweedse familie Wallenberg, was meer gecharmeerd van Fiat of DaimlerChrysler als nieuwe eigenaar.

Vervolgens probeerde Volvo haar aandeel in Scania te vergroten door aandelenpaketten Scania op de aandelenbeurs van Stockholm te kopen. Volvo verzamelde zo iets meer dan twintig procent van de Scania-aandelen, ter waarde van 9,5 miljard Zweedse kronen (2,5 miljard gulden).

Bestuursvoorzitter Leif Östling van Scania was fel gekant tegen een eventuele overname door aartsrivaal Volvo en schetste een doemscenario als Volvo's overnamepoging zou slagen. ,,Bij een overname door Volvo staan 15.000 van de 23.500 banen bij Scania op de tocht'', voorspelde Östling afgelopen woensdag.

Met de overname van Scania zou Volvo na DaimlerChrysler de grootste producent van zware vrachtwagens ter wereld worden.

In januari verkocht Volvo zijn personenauto-divisie voor 12,5 miljard gulden aan Ford. Het geld zou voor een overname worden gebruikt. De koers van het aandeel Volvo daalde gisteren met 3 procent. (Reuters, AP, DPA)