Turkse partij wacht verbod

De Turkse hoofdaanklager, Vural Savas, heeft het constitutionele hof vanmorgen gevraagd om de moslim-fundamentalistische Fazilet-partij buiten de wet te stellen. Volgens Savas heeft de partij de seculiere grondwet van Turkije geschonden door godsdienst te vermengen met politiek. Eerder besloot het Hof al om de Welvaartspartij, de voorganger van Refah, te verbieden. Omdat veel aanhangers van de Welvaartspartij onderdak vonden bij Fazilet voerde de leiding van laatstgenoemde partij een publicitair offensief om aan te tonen dat Fazilet veel liberaler is dan de Welvaartspartij. Dit offensief liep zondag echter een deuk op, toen een vrouwelijk parlementslid van Fazilet met een hoofddoek bij de inaugurele sessie van de volksvergadering in Ankara verscheen. Volgens Turkse kranten had het parlementslid, Merve Kavacki, voordat zij naar het parlement toeging gezegd dat zij bereid was een `heilige oorlog' te voeren voor de hoofddoek - die in scholen, universiteiten en de overheid verboden is.