TPG ontevreden over express-activiteiten in stagnerend Europa

De TNT Post Groep (TPG) is ontevreden over haar express-activiteiten in Europa. In omzet en volume bleef de pakketdienst het eerste kwartaal achter bij de verwachtingen. Voornaamste oorzaak is de tegenvallende economische groei in Europa, aldus TPG.

,,Teleurstellend'', zo typeerde bestuursvoorzitter A. Scheepbouwer gisteren de ontwikkelingen van de snelle pakketdienst. TPG streeft naar een winstmarge van 6 tot 8 procent, maar express scoorde afgelopen jaar niet meer dan 4,4 procent. Een tegenvallend cijfer, vooral omdat ook al in 1997 een zelfde winstmarge werd behaald. Express is binnen TPG goed voor 39 procent van de omzet en 14 procent van het bedrijfsresultaat, het bedrag dat met normale werkzaamheden wordt verdiend. In 1998 bedroeg het bedrijfsresultaat 1,45 miljard gulden.

De groei van de TPG-divisie hapert sinds midden 1998, legde Scheepbouwer uit tijdens de TPG-aandeelhoudersvergadering. De totale groei van de express-poot zakte afgelopen zomer onder de 10 procent. ,,En ook in 1999 is de groei voorlopig niet wat hij moet zijn.''

Behalve economische tegenwind, zijn er ook interne tegenvallers. Zo gaat de opening van nieuwe depots (Luik, Duiven) met meer aanloopkosten gepaard dan verwacht. TPG speelt op de slechtere ontwikkelingen in door in elk geval de aanschaf van een Airbus-vrachtvliegtuig te vertragen. Afhankelijk van verdere ontwikkelingen beziet het concern later dit jaar of nog meer van de dertien bestelde toestellen in de wacht wordt gezet.

De aandeelhouders keurden zonder noemenswaardige bezwaren het jaarverslag goed. Opvallend was wel dat enkele aanwezigen vonden dat het bedrijf meer oog moet hebben voor de wensen van zijn aandeelhouders. Herhaaldelijk stelden ze dat bij de volgende algemene vergadering ,,corporate governance'' (zeggenschap van aandeelhouders) een prominentere rol moet krijgen. (ANP)