Shell koopt voorlopig geen eigen aandelen in

Oliemaatschappij Shell koopt voorlopig geen eigen aandelen in. ,,Wij willen het graag'', zei president-directeur Maarten van den Bergh van de Koninklijke Olie/Shell vanochtend op de aandeelhoudersvergadering. ,,Maar het mag niet te ingewikkeld zijn''. Hij verwees daarmee impliciet naar de inkoopoperaties van onder meer Unilever die oude aandelen vervangt door nieuwe aandelen. ,,Dat kunnen wij niet goed uitleggen aan onze aandeelhouders. Bovendien heeft Shell geen grote agioreserve die voor zo'n operatie nodig is.'' Shell wil wel aandelen kunnen inkopen en is nu in gesprek met het ministerie van financiën. ,,Er mogen ook geen grote fiscale lekkages optreden'', zei Van den Bergh.

Over de fusies van de concurrenten BP met Amoco en Arco en Exxon met Mobil, zei Van den Bergh dat hij zich zorgen zou maken over de balans van de nieuwe ondernemingen. ,,BP moet voor Arco 20 miljard dollar goodwill betalen. Dat is 1,5 miljard dollar per jaar.'' Shell mikt met interne reorganisaties op kostenbesparingen van 2,5 miljard dollar. ,,Dat zijn echte besparingen''. Op de vergadering kwamen ook de plannen van Shell in Tsjaad ter sprake. Een parlementariër uit Tsjaad vroeg Shell voorzichtigheid bij de investeringen in de oliewinning in dat land. Hij vreest `een tweede Nigeria'.

Jeroen van der Veer van Shell antwoordde dat Shell hoopt door de betrokkenheid van de Wereldbank bij het project dat de opbrengsten ook aan de bevolking ten goede zullen komen. ,,Dit mag geen project zijn alleen om het economische gewin. Shell werkt samen met Exxon, dat de operator van het project is en doet zijn uiterste best om de mensenrechten te respecteren.''