Ruzie CDA over salaris voor EP'ers

CDA-leider De Hoop Scheffer neemt afstand van Europees CDA-lijsttrekker Maij-Weggen. Zij stemde eerder deze week met haar CDA-collega's tegen verlaging van de salarissen van de leden van het Europese parlement. De Hoop Scheffer spreekt van ,,een gemiste kans''.

Volgens de fractieleider van het CDA in de Tweede Kamer hadden de Nederlandse christen-democraten in het Europees parlement voor het voorstel van de Europese regeringen moeten stemmen en de fractiediscipline van de christen-democratische fractie moeten doorbreken. ,,Dat had bij dit onderwerp gekund'', zo liet hij gisteren via zijn woordvoerder weten.

De Nederlandse christen-democraten stemden tegen het voorstel van de Raad van Ministers, nadat een eigen voorstel van het Europees parlement was afgewezen. Volgens Maij-Weggen bevatte het voorstel van de Raad een aantal `ongewenste verslechteringen' van de secundaire arbeidsvoorwaarden.

De Hoop Scheffer vindt dat Maij-Weggen en haar delegatie daarmee voorbij gaan aan ,,de gevoeligheid'' van het onderwerp. Hij voorziet dat de discussie over inkomens van de leden van het Europees parlement de aanstaande verkiezingscampagne negatief zal belasten. Maij-Weggen zei eerder dat zij haar standpunt ,,heel goed'' aan de CDA-kiezers kan uitleggen.

Het CDA koos Maij-Weggen begin dit jaar tot Europees lijsttrekker. In de partij werd er tegelijkertijd rekening mee gehouden dat haar positie in het geding kon komen door de parlementaire enquête over de Bijlmerramp. De Hoop Scheffer verklaarde nog onlangs binnenskamers dat Maij-Weggen plaats zou moeten maken als de ,,zuiverheid van de politiek'' dit vereist. Het CDA zou moeilijk het aftreden van zittende bewindslieden kunnen eisen als de partij Maij-Weggen, minister van Verkeer en Waterstaat ten tijde van de Bijlmerramp, zou handhaven, is daarbij de redenering.

Het oordeel van de enquêtecommissie over Maij-Weggen is overigens minder negatief dan over haar opvolger Jorritsma en over premier Kok en minister Borst.

De lijsttrekkers van PvdA, D66 en GroenLinks – Van den Berg, Van der Laan en Lagendijk – hebben de andere Nederlandse partijen in het Europees parlement voorgesteld een gedragscode op te stellen over hun inkomens. Met deze gedragscode zouden Nederlandse Europarlementariërs zich vrijwillig vastleggen op een reële reiskostenvergoeding en een redelijke pensioenregeling. VVD-lijsttrekker Wiebenga reageerde direct positief.