Ramsj

Nigel Saul (ed.): Age of chivalry; art and society in late medieval England. Gebonden, Brockhampton Press 1995, van ƒ72,80 voor ƒ14,95. The English Bookshop Amsterdam.

Essaybundel met bijdragen van acht gerenommeerde Britse mediavisten. Onderwerp is `the age of chivalry': het tijdvak tussen 1200 en 1400 waarin christelijke deugden als rechtvaardigheid, eerlijkheid en opofferingsgezindheid (kortom: ridderlijkheid) een dominante rol speelden in het morele leven van de Engelse adellijke klasse. Ruime aandacht voor de grote culturele invloed van het ridderlijke ethos, zoals die onder meer te vinden is in de Arthur-romans.

Ook bij The English Bookshop: The illustrated encyclopaedia of Arthurian legends, een door expert Ronan Coghlan samengesteld overzicht van alle Arthur-verhalen en hun wortels in de Keltische mythologie. Gebonden, van ƒ69,10 voor ƒ25,–

Elizabeth Loftus, Katherine Ketcham: Graven in het geheugen. Paperback, Veen 1995, van ƒ49,90 voor ƒ15,90. Steven Sterk Utrecht.

`Het dreigt uit de VS over te waaien: psychotherapeuten die hun cliënten een incest-verleden aanpraten', schreef NRC-Handelsblad naar aanleiding van deze spraakmakende studie over de werking van het geheugen. De vraag waar alles om draait: is het geheugen in staat om gruwelijke ervaringen volledig te verdonkeremanen, totdat ze na verloop van tijd (vaak na stevig therapeutenwerk) opeens weer in het bewustzijn opduiken? Nee, concluderen de auteurs na uitgebreid onderzoek waarbij ze tientallen gevallen tegen het licht houden.

Nicci French: The memory game. Gebonden, Heinemann 1997, van ƒ50,55 voor ƒ12,50. Het Martyrium Amsterdam.

Veelgeprezen literaire thriller, geschreven door het journalistenechtpaar Nicci Gerrard en Sean French. Als na vijfentwintig jaar het lijk wordt gevonden van de zestienjarige, mooie, intelligente, veelbelovende (en ook nog eens zwangere) Natalie Martello, gaat Jane Martello-Crane – de beste vriendin destijds van het meisje – op onderzoek uit. Spannend boek, waarin (zie de studie van Loftus hierboven) de vraag naar de betrouwbaarheid van het geheugen een grote rol speelt.

Martin Amis: De informatie. Paperback, Contact 1995, van ƒ49,90 voor ƒ15,– Steven Sterk.

`Amis' zwarte humor is apocalyptisch, zijn leedvermaak heeft kosmische dimensies, zijn befaamde hyperventilerende stijl laat de woorden naar adem snakken', zo schreef Bas Heijne over De Informatie. Het is het relaas van Gwyn Barry en Richard Tull, twee schrijvers wier onderlinge vriendschap in scherven uiteenvalt: terwijl de een succes oogst met een populaire kitsch-roman, stelt de ander alles in het werk om zijn voormalige vriend met roman en al de grond in te boren.

Fritz Stern: Goud en ijzer; Bismarck, Bleichröder en het ontstaan van het Duitse Rijk. Gebonden, Agon 1992, van ƒ75,– voor ƒ29,95. De Slegte.

Standaardwerk (uit 1977) over de opkomst van Duitsland in de tweede helft van de negentiende eeuw, met als rode draad de nauwe samenwerking tussen Bismarck – representant van de oude Pruisische adel – en de joodse bankier Gerson Bleichröder, de personificatie bij uitstek van het ontluikende Duitse kapitalisme. `Een van de belangrijkste geschiedwerken van de laatste decennia', oordeelde Golo Mann indertijd.

Lisa Lovatt-Smith: The Fashion house; inside the homes of leading designers. Gebonden, Conran 1997, van ƒ102,- voor ƒ49,90. De Boekenmarkt Den Haag.

Fraai geïllustreerde rondleiding door de interieurs van twintig vooraanstaande couturiers, die een staalkaart aan smaken en voorkeuren oplevert: vanaf de exuberante, naar kitsch neigende interieurs van ontwerpers als Klein, Yves Saint Laurent en Valentino tot aan de ingetogen en soms zelfs spaarzaam ingerichte huizen van Armani, Kenzo en De Lisi.

Julien Van Remoortere: Onbekend België. Gebonden, Areopagus 1997, van ƒ74,50 voor ƒ25,– Boekhandelaren aangesloten bij de ICOB (0172-437231).

Uitvoerige gids over het onbekende België, met onder andere achttien, nauwkeurig beschreven auto-routes van tussen de dertig en tachtig kilometer (die dus ook heel goed te fietsen zijn). Een keur aan abdijen en kleine dorpjes – met namen als Eigenbrakel of Oud-Genepiën – wordt aangedaan, evenals een aantal oude `intimistische' stadskernen. De meeste bezienswaardigheden zijn vrij toegankelijk, maar in geval van een gesloten deur kan men altijd nog een pastoor of kasteelwachter `contacteren'.

Marianne Mooijweer: De Amerikaanse droom van Frederik van Eeden. Gebonden, De Bataafsche Leeuw 1996, van ƒ58,– voor ƒ18,50. Scheltema Holkema Vermeulen, Het Martyrium Amsterdam.

`Een in de bibliotheek op tafel achtergelaten brochure uit 1912 vormde de opmaat voor dit boek. Bezig met een studie naar de opvattingen van Europese socialisten over Amerika, stuitte ik op de wervende woorden waarmee Frederik van Eeden Nederlandse tuinders trachtte te interesseren voor vestiging in Van Eeden Colony in het zuiden van de VS', aldus Marianne Mooijweer in van haar proefschrift, een gedetailleerde studie – aan de hand van brieven, dagboeknotities en publicaties van Van Eeden – over de Amerikaanse droom van de even bevlogen als grillige en ambivalente (maar nog altijd intrigerende) schrijver.

    • Henk Lagerwaard