Pas verschenen : Literatuur

Guy de Maupassant: De jonge-dochter Martin. Alle verhalen 1882-1883. Hans van Cuijlenborg,

L.J. Veen, 359 blz. ƒ49,50

Derde deel van de reeks korte verhalen van Guy de Maupassant (1850-1893). Over het tweede deel waarin alle verhalen 1881-1882 staan, schreef Hugo Brandt Corstius: `De verhalen van Maupassant zijn zo sterk dat ze elke vertaling overleven. Het zijn werkelijk de mooiste en goddelijkste verhalen.' (Boeken 24.7.98)

Chimo: Ik ben bang. Vert. Mirjam de Veth, Meulenhoff, 208 blz. ƒ34,90

Roman uit 1997 van de Franse anonymus Chimo, waarin hij vertelt hoe hij het geld dat hij met zijn eerste boek, Lila dit ça, verdiende, kwijtraakt aan een oplichter. Ilse van der Velden schreef: `Als Chimo inderdaad een straatkind uit de banlieu is, dan wel een die beschikt over een buitengewone gevoeligheid, talent voor authentieke tragikomische observaties en een grote mate van distantie van en reflectie op zijn eigen leven.' (CS 12.7.96)

Alina Reyes: De hond die me wilde verslinden. Vert. Mirjam de Veth,

De Arbeiderspers, 173 blz. ƒ29,90

Autobiografische roman waarin de Franse schrijfster Alina Reyes (1956) een beeld geeft van haar jeugd. Over Het erotisch labyrint, een van haar eerdere boeken, zei Dirk van Weelden: `Het ligt niet aan de erotiek, maar aan de eigenaardigheid van alle fantastische literatuur: er wordt driftig gegoocheld met zwaarwichtige symbolen, maar het gegoochel zelf betekent zo goed als niets.' (CS 28.7.95)

Jim Crace: Kluizenaars. Vert. Regina Willemse, De Geus, 285 blz. ƒ49,90

In een interview in deze krant (CS 8.1.92) zei de (linkse) Engelse auteur Jim Grace (1946): `Ik ga uit van ideeën, geïnspireerd op mijn politieke overtuiging en daar zoek ik dan personages en een plot bij.' Zijn roman Quarantine, nu vertaald en in 1997 genomineerd voor de Booker Prize, gaat over een aantal kluizenaars. Onder hen, Jezus de Galileeër, kortweg Galei genoemd, die veertig dagen lang zal vasten en zo uiteindelijk versterft.

Alison Fell: De vrouw van Lilliput. Vert. Harm Damsma en Niek Miedema, Van Gennep, 366 blz. ƒ39,90

De van oorsprong Schotse schrijfster Alison Fell doet in haar avonturenroman verslag van de belevenissen van Mary Gulliver, die haar man achterna reist en zo achtereenvolgens Lilliput-eiland, Batavia en de Spechy-Archipel aandoet. Over haar vorige roman De kussenjongen van de hofdame Onogoro schreef Ivo Smits: `Een subtiele pastiche op elfde-eeuwse biografische literatuur.' (CS 21.7.95)

Iain Banks: Medeplichtig. Vert. Robert Vernooy, Luitingh-Sijthoff, 288 blz. ƒ34,90

Roman uit 1993 van Iain Banks waarin een journalist, tijdens een onderzoek naar een aantal vijf jaar oude sterfgevallen, geconfronteerd wordt met een nieuwe serie moorden, waarbij elk spoor in zijn richting wijst. Over zijn boek Het raaienpad schreef Tom Harmsen: `De plot is slechts een middel om de diverse karakters te laten schitteren. De kracht van deze figuren en de detaillering die Banks aanbrengt zijn fraai.' (Boeken 12.3.99)

Sjolom Alejchem: Het leven een roman. Vert. Willy Brill, Vassallucci,

359 blz. ƒ29,90

Vierde deel in de Jiddische Bibliotheek is de autobiografie van Sjolom Alejchem (1859-1961) waarin hij vertelt over zijn jeugd in Rusland. Alejchems bekendste boek is Tevje de melkman, het boek waarop de musical Anatevka is gebaseerd. Andere auteurs in de Jiddische Bibliotheek zijn Mendele Mojcher Sforim, Jitschok Leib Peretz en Abraham Sutzkever.