`Nieuwjaarsdag is ook in 2000 normale dag'

Een jaarwisseling als alle andere. ,,Een normale dag, business as usual.'' Hoeders van de openbare orde moeten bij de komende jaarwisseling rekening houden met de bekende brandende kerstbomen. Mogelijk zal er uitbundiger gefeest worden dan gewoonlijk: er begint per slot van rekening een nieuw millennium. Tot die voorspelling komt een commissie onder leiding van de commissaris van de koningin in Groningen, Hans Alders, die in opdracht van de regering de gevolgen van de millenniumbug in computers in kaart heeft gebracht.

Maar met die computerbug weet je het maar nooit. Voor alle zekerheid heeft de commissie-Alders toch maar vast een worst-case-scenario uitgewerkt. Stel: op 1 januari 2000 valt de stroom uit. Dan zullen babyfoons en televisies uitvallen. Omdat het licht het niet meer doet zullen kaarsen worden gebruikt, waardoor de kans op brand toeneemt. Flatbewoners van boven de vierde etage krijgen geen drinkwater meer. Bejaarden voelen zich ongelukkig omdat ze met niemand kunnen bellen. Zeker als ze geen lantaarn bij de hand hebben. Omdat er binnen niets meer te beleven valt, zullen mensen de straat op gaan. Als de biertaps het niet meer doen, zal nadat ook de bierflesjes leeg zijn irritatie merkbaar zijn met als gevolg ,,een verhoogde kans op agressie, incidenten en relletjes''. Deze stemming kan gelukkig weer omslaan als er levende muziek in de buurt is ,,die ook zonder versterker een positief effect op de gemoedstoestand kan hebben''. Maar ook buiten is het donker, zodat mensen hun oriëntatievermogen kwijtraken of in vijvers en grachten terecht komen. Nog voor de zomer komt er een checklist voor overheidsdiensten om zich voor te bereiden op de jaarwisseling.

Het `millenniumprobleem' staat bij de overheid hoog op de agenda. Er is onder meer een overkoepelend Millenniumplatform ingesteld, met als voorzitter J. Timmer. Onder dit platform ressorteren verschillende werkgroepen die per bedrijfssector problemen bij de jaarwisseling moeten voorkomen. Ook het Millenniumplatform verwacht geen grote problemen bij de jaarwisseling, aldus een woordvoerder in een eerste reactie op het rapport van de commissie-Alders. Wel houdt het platform rekening met ,,enkele incidenten''.

Een van de belangrijkste `externe factoren' is volgens de commissie-Alders het weer. De commissie gaat er vanuit dat het weer ,,normaal'' zal zijn voor de tijd van het jaar (,,tussen de 3 en de 7 graden overdag met 's nachts een lichte vorst''). Maar, zo erkent de commissie, ,,vanwege de verschillende onzekere factoren (temperatuur, wind en bewolking) is er nog geen definitief weerbeeld te voorspellen.''