Medicijnenprijzen

Naar aanleiding van de berichtgeving over de medicijnkosten (NRC Handelsblad, 29 april), het volgende.

Sinds 1982 verblijf ik een groot deel van het jaar in Spanje. Wat mij opvalt zijn de enorme prijsverschillen van medicijnen tussen Nederland en Spanje. In Spanje worden de medicijnen voorverpakt verkocht. Op de verpakking staat de verkoopprijs, inclusief BTW aangegeven. Er bestaan geen onduidelijkheden over de verkoopprijs bij leveranciers, apotheker, verzekeraar en consument. De apotheek moet zijn praktijkkosten aanpassen aan het verschil tussen inkoop- en verkoopprijs.

In Nederland zijn de praktijkkosten uitgelopen op een waterhoofd (de taken die de apotheken zich hebben toegedacht komen soms dicht in de buurt van betutteling). Die hoge praktijkkosten, gecombineerd met de sinds mensenheugenis hoge winstopslagen van de apothekers, bepalen de prijs van de medicijnen. Het is zelfs zo sterk dat apotheken medicijnen uit Spanje inkopen (in Spaanse voorverpakking; dus met voorgedrukte verkoopprijzen, inclusief winst en BTW) en die hier verkopen met een extra winstopslag van ruim 110 procent op de Spaanse verkoopprijs (ik heb hiervoor bewijzen: kopieën van de doosjes + nota's van de apotheek).

Ik pleit er voor dat Nederland overgaat naar het Spaanse systeem. Laat van daaruit de markt zijn werk doen. Als er geen onduidelijkheid meer bestaat over de verkoopprijs, zullen de apothekers druk gaan uitoefenen op de producenten en leveranciers van medicijnen om de prijzen te verlagen.

    • Jan Selders