Labour op winst bij verkiezing

Labour, de partij van de Britse premier Blair, krijgt de meeste zetels in de nieuwe volksvertegenwoordigingen van Schotland en Wales, waarvoor gisteren verkiezingen zijn gehouden. Dat blijkt uit voorlopige cijfers; de zetelverdeling is pas vanmiddag voltooid.

In Schotland, dat na driehonderd jaar opnieuw een eigen parlement heeft, haalt Labour ten minste 56 van de 129 zetels, maar geen absolute meerderheid. De partij zal daarom een coalitie moeten sluiten, zo goed als zeker met de Liberal Democrats (zeventien zetels). De Scottish National Party (SNP), die streeft naar een onafhankelijk Schotland, wordt met zeker 36 zetels de tweede partij, maar deed het slechter dan verwacht. De Schotse Conservatieven wonnen geen districten, maar krijgen door een nieuw kiessysteem waarschijnlijk toch achttien zetels. Donald Dewar, die nu nog het ministerie voor Schotland in Londen leidt, wordt premier van het eerste Schotse zelfbestuur.

In Wales, waar het tellen vanochtend begon, krijgt Labour mogelijk wel een absolute meerderheid in de Assemblee, maar een zetel van partijleider Alun Michael is onzeker. Plaid Cymru, die autonomie voor Wales eist, deed het onverwacht goed. De zetelverdeling in beide parlementen is afhankelijk van een berekening die stemmen op individuele kandidaten koppelt aan stemmen op een partij.]

De verkiezingen in Schotland en Wales zijn de sluitsteen van een door Labour ingevoerde decentralisatie van de macht. De regionale verkiezingen vielen samen met de verkiezingen voor zo'n 13.000 gemeenteraadszetels in het vrijwel hele Verenigd Koninkrijk, minus Londen en Noord-Ierland. Labour verspeelde er ten minste duizend plus de macht in zeventien gemeentes, waaronder de staalstad Sheffield waar zij ruim zeventig jaar de dienst uitmaakte. De Conservatieven wonnen zeker 1.100 zetels, wat nationaal zou neerkomen op 33 procent van de stemmen, drie procent meer dan bij de laatste landelijke verkiezingen. Daarmee is de positie van William Hague als partijleider minder onzeker geworden. Omgerekend zou Labour landelijk nu 36 procent van de stemmen hebben gehaald, zeven minder dan bij de laatste verkiezingen.