Internationale Beurzen

LONDEN

De waarschuwende uitlatingen van centrale bankier Alan Greenspan in de Verenigde Staten misten ook in Europa hun uitwerking niet. Uit angst voor een hogere rente, als gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt, was de handel lauw. De index FTSE 100 daalde bijna een procent tot 6.352,2 punten. Vooral de beursfondsen met een relatie in Azië (Cable & Wireless en HSBC) lieten een veer.

FRANKFURT

De index op de Duitse beurs liet geen ander beeld zien dan de rest van Europa. De DAX was vanochtend een half procent lager op 5.248,9 punten. Uitschieters ontbraken, alleen automatiseerder SAP verloor 4,40 euro op 349 euro. Handelaren keken vooral uit naar de Amerikaanse werkloosheidscijfers die vanmiddag gepubliceerd worden. Op de gegevens over de werkgelegenheid in eigen land, die in april wederom een lichte stijging heeft laten zien, werd nauwelijks gereageerd.

PARIJS

De beeldbepalende CAC 40 van de Franse beurs verloor tot 0,7 procent tot 4.303,3 punten. Ondanks een winstgroei van 8,6 procent in het eerste kwartaal zag het detailhandelsconcern Casino de koers met bijna 2 procent dalen. Het elektronicaconcern Schneider leverde 1,4 procent in, nadat de jaarvergadering zonder nieuws was beëindigd.

AZIË

De effectenbeurs in Tokio deed vanochtend een forse stap terug. De Nikkei-index sloot 354,09 punten lager op 16.946,52 punten. Vooral de cyclische aandelen stonden onder druk. Zelfs positief nieuws kon beleggers niet bekoren.

Het aandeel Honda verloor 3,3 procent ondanks de aankondiging van de autofabrikant dat het een nieuwe fabriek gaat bouwen in de VS. Het elektronicaconcern Matsushita raakte ruim 3 procent van zijn beurskoers kwijt.

Ook de aandelen op de overige beurzen in het Verre Oosten eindigden overwegend in de min. In Hongkong sloot de Hang Seng-index liefst 4,2 procent lager. De beursindex in Singapore verloor 3,8 procent.

NEW YORK

De effectenbeurs van New York gaf gisteren een wisselend beeld. De Dow Jones-index kwam pas in het laatste halfuur van de handel in de plus, maar sloot toch 8,59 punten lager op 10.946,82. De onzekerheid werd veroorzaakt door uitlatingen van Alan Greenspan, de Amerikaanse centrale-bankpresident die waarschuwde tegen inflatiegevaar.

Verdere ontwikkelingen kwamen van AT&T. Dit concern verstevigde zijn samenwerking met Microsoft op het gebied van multimedia. AT&T steeg bijna 9 procent, Microsoft was wat lager.