Groot-Brittannië wil goud verkopen, marktprijs daalt

De Britse centrale bank wil vanaf juli ongeveer 415 ton van zijn goudvoorraad (van in totaal 715 ton) verkopen in het kader van een herstructurering van zijn deviezenreserves.

De aankondiging vanmorgen door het ministerie van Financiën zorgde voor een daling van de goudprijs van 288,75 naar 284,85 dollar per troy ounce. De 415 ton die zal worden verkocht maakt 3 procent uit van de totale Britse deviezenvoorraad.

Het goud zal vanaf 6 juli in vijf tranches op de markt worden gebracht. In 1999/2000 zal 125 ton op de markt worden gebracht. Het Britse minister van Financiën gaf in een verklaring aan dat de goudvoorraad op middellange termijn tot 300 ton zal worden teruggebracht.

,,Het is enorm, het is ongelooflijk belangrijk en de markt heeft enorm verloren sinds de aankondiging, en dat zelfs nog voordat New York is geopend'', aldus specialist Andy Smith van het veilinghuis Bussan Commodities in Londen. Volgens hem hadden weinigen erop gerekend dat het Verenigd Koninkrijk goud zou gaan verkopen, ondanks aankondigen van goudverkoop door de Zwitserse centrale bank en de toegenomen kans op goudverkoop door het Internationaal Monetaire Fonds (IMF). Het IMF wil met verkoop van een klein deel van zijn goud schuldverlichting voor de armste landen financieren.

Een positief element is volgens de deskundige dat de Britse goudverkoop geleidelijk zal plaatsvinden. ,,Indien de andere centrale banken hetzelfde zouden kunnen doen, zou de goudprijs minder te lijden hebben.''