Euro 2000 wil Arena houden als EK-stadion

Het bestuur van de stichting Euro 2000 wil de Amsterdam Arena als speelstadion van het Europese kampioenschap voetbal in Nederland en België behouden. Tijdens een vergadering zijn verschillende alternatieven aangedragen die de huidige impasse tussen de organisatoren van het voetbaltoernooi en de certificaathouders van het stadion moeten doorbreken. ,,In ieder geval geldt als basisprincipe dat de Amsterdam Arena als speelstadion blijft gehandhaafd'', aldus woordvoerder R. Van der Eijk van de stichting Euro 2000.

,,De consequenties van deze alternatieven zullen met betrokken personen worden besproken. We willen de door ons aangedragen oplossingen nog niet openbaar maken. Wel verwacht ik dat we er volgende week uitkomen'', stelde Van der Eijk.

Het besluit van het bestuur van de stichting Euro 2000 staat haaks op het standpunt dat de organisatoren van het Europese kampioenschap voetbal in Nederland en België aanvankelijk verdedigden. Toen bleek dat de 2.200 certificaathouders, die zesduizend plaatsen bezetten, en de acht founders van de Amsterdam Arena niet bereid waren hun stoelen en skyboxen tijdens Euro 2000 af te staan, dreigde de organisatie van het grootste voetbalevenement uit de geschiedenis van het Nederlands voetbal het Amsterdamse stadion te mijden.

Voor Rob Cohen, certificaathouder en directeur van het in de Arena gevestigde restaurant Soccer World, komt de beslissing van het bestuur van de stichting Euro 2000 niet als een verrassing. De schoonvader van Ronald de Boer: ,,Ik vind het fantastisch maar had ook niet anders verwacht. Euro 2000 heeft er niet slim aan gedaan allerlei contracten met bierbrouwers en andere bedrijven af te sluiten. De organisatie had hen nooit mogen beloven dat de Arena leeg wordt opgeleverd tijdens het EK. Er is gewoon over het hoofd gezien dat de founders en certificaathouders van de Amsterdam Arena ook een contract hebben. Euro 2000 kan dus nooit bepalen wie er tijdens het Europese kampioenschap voetbal in de skybox zit of welk bier er in de restaurants wordt geschonken.''

Cohen is nog niet op de hoogte van de alternatieven die de stichting Euro 2000 heeft aangedragen. ,,Ik denk dat ze hun gasten en sponsors in de ontmoetingsruimten en restaurants willen ontvangen. Ik snap ook niet waarom ze zó moeilijk hebben gedaan. De skyboxhouders zijn alleen geïnteresseerd in de twee wedstrijden van het Nederlands elftal in de Arena.''

Euro 2000 dreigde aanvankelijk de wedstrijden van Amsterdam te verdelen over Arnhem en Eindhoven, maar die stadions kunnen twintigduizend toeschouwers minder herbergen. Met het Gelredome in Arnhem en het Philips-stadion in Eindhoven bereikte Euro 2000 in grote lijnen wel al een akkoord.