Douane onderschept 700 kilo cocaïne op Schiphol

De douane op Schiphol heeft afgelopen maandag ruim zevenhonderd kilo cocaïne aangetroffen in dozen met groente en fruit. Het is de grootste vangst die de douane ooit op Schiphol heeft gevonden. De straatwaarde van de vangst bedraagt ongeveer zeventig miljoen gulden. De 144 dozen groente en fruit waarin de partij cocaïne zat verstopt waren afkomstig uit Suriname.

In het belang van het onderzoek wil de douane verder geen mededelingen doen. Het onderzoek is in handen van het Cargo-team - een samenwerking tussen de douane, de Fiod en de Koninklijke Marechaussee. Nog nooit eerder trof de douane in een vracht op Schiphol zo'n grote partij drugs aan. In totaal werd er vorig jaar op Schiphol 2.850 kilo cocaine in beslag genomen. Daarvan werd 2.381 kilo aangetroffen bij passagiers en 469 kilo in vrachtverkeer.

In het vrachtverkeer op zee worden vaker grote partijen drugs aangetroffen. De grootste vangst cocaïne die de douane ooit heeft gedaan was een partij van 1.236 kilo. Die partij werd in april 1997 in Vlissingen aangetroffen tijdens een routinecontrole van een schip uit Curaçao.

Op Schiphol zijn vorig jaar 818 drugskoeriers aangehouden en is in totaal 5.626 kilo aan verdovende middelen onderschept. Onder de koeriers bevonden zich 193 mensen die `bolletjes' cocaïne in hun maag vervoerden. Vergeleken met 1997 is met name de hoeveelheid onderschepte cocaïne gestegen. De hoeveelheid hasj die douane, marechaussee en de FIOD in vrachtvliegtuigen vonden is vorig jaar met 1.638 kilo afgenomen tot 1.850.