De gemeenteraad van Curaçao

De eilandsraad van Curaçao, die vandaag wordt gekozen, kan worden beschouwd als de gemeenteraad van het 155.000 inwoners tellende eiland, veruit het belangrijkste van de Nederlandse Antillen. De eilandsraad heeft, evenals die van Bonaire, St. Maarten, St. Eustatius en Saba, grote autonomie en voert soms landsverordeningen uit. De uit 21 leden bestaande eilandsraad kiest een aantal gedeputeerden dat samen met gezaghebber S. Betrian het bestuurscollege van Curaçao gaat vormen. Het bestuurscollege telt thans vier vertegenwoordigers van de Partido Antia Restrukturá (PAR) en drie van de Movementu Antia Nobo (MAN), beide grote winnaars van de vorige eilandsraadsverkiezingen in 1995. De PAR haalde toen acht zetels – inmiddels zijn twee gekozenen uit de partij gestapt –, de MAN zes, de Partido Nashonal de Pueblo (PNP) vier, Frente Obrero Liberashon (FOL) twee en de Partido Demokrat (PD) één. Op Bonaire waren de verkiezingen op 23 april. St. Eustatius en Saba gaan vandaag naar de stembus, St. Maarten op 21 mei.