Cutileiro voorspelt einde WEU

De West-Europese Unie, de enige Europese militaire organisatie, zal over hooguit vijf jaar geïntegreerd zijn in de Europese Unie. Dat voorspelde vandaag de secretaris-generaal van de WEU, de Portugees José Cutileiro. Cutileiro deed zijn opmerkelijke uitspraak aan de vooravond van een ministeriële WEU-bijeenkomst komende maandag en dinsdag in Bremen. Daar zal gesproken worden over een `audit' van de WEU, een soort testament met een inventaris van wat de organisatie heeft aan mogelijkheden en middelen, zoals een satellietcentrum en een militaire planningscel.

De integratie van de WEU, die vorig jaar nog zijn vijftigste verjaardag vierde, is mogelijk omdat Groot-Brittannië afgelopen herfst zijn verzet opgaf tegen een militair element in de Europese Unie. Het doodvonnis van de WEU werd getekend op de NAVO-top vorige week in Washington, waar Turkije zijn verzet staakte tegen verregaande toekomstige samenwerking tussen Europese Unie en NAVO. Turkije is geassocieerd lid van de WEU, maar tot zijn eigen verdriet ver verwijderd van het EU-lidmaatschap.

Besluiten over het opgaan van de WEU in de EU worden niet eerder verwacht dan op de Europese top 3 en 4 juni in Keulen. Daar wordt ook de benoeming verwacht van een `meneer of mevrouw buitenlands beleid', die mogelijk tegelijkertijd secretaris-generaal van de WEU wordt. Cutileiro voorspelde dat de integratie nog ,,politieke ingeniositeit'' vereist. Onder meer om een regeling te vinden voor de NAVO-landen die geen lid zijn van de EU, maar wel geassocieerd lid van de WEU: Turkije, Noorwegen, IJsland, Polen, Tsjechië en Hongarije. Een ander probleem vormen de vier neutrale landen in de Europese Unie.