Burgeroorlog in Guinee Bissau na korte vrede hervat

In het West-Afrikaanse Guinee Bissau zijn vannacht opnieuw vijandelijkheden uitgebroken tussen opstandige legereenheden en West-Afrikaanse troepen die de belaagde president steunen. De hoofdstad Bissau en vooral de onmiddellijke omgeving van het presidentiële paleis dreunden vanmorgen van mortiersalvo's en machinegeweervuur. In Guinee Bissau brak vorig jaar juni een militaire opstand uit toen de chef-staf, generaal Ansumane Mane, werd ontslagen op beschuldiging van illegale wapenleveranties aan separatisten in Zuid-Senegal. Nagenoeg het hele leger steunde Mane en president João Bernardo ('Nino') Vieira kon zich alleen staande houden door een militaire interventie van de buurlanden Guinee en Senegal. Na een politiek akkoord tussen president en rebellen en de vorming van een regering van nationale eenheid werden deze troepen in februari teruggetrokken en vervangen door enkele honderden soldaten van de West-Afrikaanse vredesmacht ECOMOG.