Brunel lokt student met forse premie

Een premie van omgerekend 1712 gulden. Dat biedt uitzender en detacheerder Brunel aan bijna afgestudeerde studenten als ze een contract sluiten om minstens een half jaar `carrière te maken' bij Multac, Euromatch of één van de andere werkmaatschappijen van Brunel.

Brunel presenteerde gisteren op de Universiteit van Amsterdam zijn studentenaandelenplan, dat 1500 studenten in hun laatste jaar op HBO of universiteit 40 aandelen Brunel à 19,50 euro (42,90 gulden) aanbiedt voor een dubbeltje per stuk. Voorwaarde is wel dat ze binnen vijf jaar voor Brunel aan de slag gaan en tenminste zes maanden onafgebroken blijven werken als uitzendkracht of gedetacheerde. Uitbetaling van de premie gebeurt dan ook pas achteraf.

Brunel, dat zich volledig richt op het op projectbasis uitzenden en detacheren van hoger opgeleid personeel, zoekt al langer naar creatieve manieren om personeel uit zijn moeilijk te vangen doelgroep aan zich te binden. Brunel moet wel: de krapte op de arbeidsmarkt speelde het concern in 1998 al parten.

Brunel moest in dat jaar genoegen nemen met een bescheiden winstgroei van 16 procent. Voordat de directie in november met een winstwaarschuwing kwam, rekende Brunel nog op het dubbele. De omzet steeg 43 procent tot 515 miljoen gulden.

Jonge HBO'ers en academici, de doelgroep van Brunel, vinden meestal hun eigen weg wel op de arbeidsmarkt en hebben geen `loopbaanbegeleiding' van een uitzendbureau nodig. Toch had Brunel in 1998 dagelijks vierduizend uitzendkrachten en gedetacheerden aan het werk, duizend meer dan het jaar daarvoor.

Volgens een woordvoerder van Brunel willen pas afgestudeerden met een technische, juridische of bedrijfseconomische studie achter de rug zich niet direct binden aan één werkgever. ,,Ze willen eerst op verschillende plaatsen een paar jaar ervaring opdoen.''

De omzet uit de automatiseringsbranche, goed voor een derde van de totale omzet, groeide vorig jaar ondanks de krapte in die sector met 56 procent tot 189 miljoen gulden.

Juist door de mogelijkheid om voor verschillende opdrachtgevers te werken, slaagde Brunel er, in tegenstelling tot de automatiseerders zelf, wel in om aan voldoende personeel te komen. Een IT'er kan via Brunel eerst bij Microsoft, dan bij IBM en vervolgens bij Compaq aan de slag. Voor de beloning hoeven ze dat niet te laten, aldus de woordvoerder. ,,Qua salaris en arbeidsvoorwaarden doet Brunel niet onder voor de opdrachtgevers.''