Beurs verheugt zich op weekeinde

Een vrijdagstemming overheerste vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs. De meeste hoofdfondsen waren nauwelijks van hun plaats te krijgen. De AEX-index leverde 2,08 punten in tot 562,48 punten, waarmee het verlies in vergelijking met de andere beurzen in Europa beperkt bleef.

Opmerkelijke winnaar was vanochtend het detailhandelsconcern Vendex dat de koers met bijna 4 procent zag stijgen tot 23,95 euro. Geen van de handelaren had vanochtend een goede verklaring voor deze plotselinge populariteit.

Ook de technologiefondsen hadden vanochtend de wind mee. De kwakkelende automatiseerder Baan won een dubbeltje OP 8,50 euro. ASM Lithography volgde op korte afstand met een plus van ruim 1 procent op 37,95 euro. Begin deze week zag de Veldhovense toeleverancier aan de chipindustrie de koers nog bijna met 10 procent afkalven. Philips zat ook in de plus, met een koersstijging van 1,13 procent tot 80,35 euro.

De financiële waarden lagen vanochtend onder vuur, waarbij mogelijk de licht verzwakte dollar een rol speelde. Aegon verloor 30 cent op 83,50 euro en Fortis een halve euro op 31,55 euro. De uitgevers deden eveneens slechte zaken. VNU was de sterkste daler met een min van ruim 4 procent op 37,10 euro. Wolters Kluwer verloor ruim een procent tot 40,75.

Getronics, dat in de eerste helft van de week door de overname van het Amerikaanse Wang Global nog koerswinst boekte, daalde het scherpst onder de middelgrote fondsen. De automatiseerder werd 75 eurocent goedkoper op 35,25 euro. Gisteren werd bekend dat het bedrijf voor 2 miljard nieuwe aandelen uit gaat geven. Meer dan de helft van dit bedrag wordt via een onderhandse plaatsing bij institutionele beleggers binnengehaald. Op de lokale markt gooide technische groothandel Otra hoge ogen. Het bericht dat grootaandeelhouder Sonepar haar belang van 71 procent wil vergroten tot 100 procent, deed de koers met bijna een kwart opveren tot 14,65 euro. Dat is vijf eurocent hoger dan de Fransen willen betalen.