Als spekkie het toneel op

De zaal van het Nieuwe de la Mar Theater in Amsterdam zit vol met wachtende kinderen. Boven laten ze hun benen over de rand van het balkon bungelen. Beneden lezen ze programmaboekjes of proppen ze nog snel een jas in hun stoel. Zo zitten de kinderen hoger en kunnen ze straks het podium beter zien. Gaby de Bast (7) kijkt op haar Mickey Mouse-horloge. ,,Ze zijn al acht minuten te laat'', zegt ze boos. Maar dan gaan de rode gordijnen open. Er klinkt harde muziek en van alle kanten komen kinderen het toneel op rennen. Hier is het publiek voor gekomen: de voorstelling van Sjakie en de chocoladefabriek.

Het verhaal gaat over de fabriek van Willie Wonka, die het leukste snoep van de wereld maakt. Zoals marsepein dat naar viooltjes ruikt en toverballen die elke smaak krijgen waaraan je denkt. Bosbessen en drop, maar ook bijvoorbeeld hondenpoep. Hoe dat snoep gemaakt wordt, is een groot geheim. Niemand mag de fabriek in. Totdat Willie Wonka een wedstrijd organiseert: vijf kinderen mogen zijn fabriek bezoeken en krijgen voor altijd gratis snoep. Ook het jongetje Sjakie wil graag winnen, want zijn familie is zo arm dat hij maar één keer per jaar snoep krijgt. Dan moet hij wel een van de gouden toegangskaarten vinden die zijn verstopt in repen Wonka-chocola. Sommige kinderen hebben geluk: Agatha Smul bijvoorbeeld ontdekt zo'n kaart in de allereerste wikkel die ze openmaakt. ,,Wat boft zij hè'', fluistert Wendell Ravenberg (4) uit het publiek tegen zijn moeder. Later beleven de prijswinnaars allerlei avonturen.

De meeste rollen worden gespeeld door kinderen. Ze moeten acteren, maar ook zingen en dansen. Sjakie en de chocoladefabriek is namelijk een musical, een soort toneelstuk met liedjes. Moeilijk vinden de kinderen dat niet. ,,Ik volg al lessen vanaf mijn vijfde'', zegt Mandy Wognum (12). Net als de andere spelers zit ze bij Stichting Jeugd Musical Amsterdam. Daar leert ze toneelspelen, jazzballetten en andere dingen die volgens Mandy handig zijn als je acteur wilt worden. En dat willen veel kinderen uit Sjakie en de chocoladefabriek. ,,Vroeger ging ik altijd voor de spiegel praten'', vertelt Samantha Wielkens (12). Nu moet ze daar hard om lachen. ,,Dan deed ik alsof ik op tv was.''

Aan de musical doen honderdtwintig kinderen mee. Ze zijn verdeeld in drie groepen, die om de beurt een voorstelling opvoeren. Veel kinderen hebben meer dan een rol. Ze spelen bijvoorbeeld gewoon een kind, maar ze zijn ook fabrieksarbeider, boterbloem en zuurstok. Mandy Wognum: ,,Op school noemen ze ons Teletubbies. Ik denk omdat we rare pakken aan moeten. Maar dat slaat nergens op, dit is heel anders.'' Iedereen mocht van te voren zeggen welke rol hij het liefst wilde. Toen de rollen waren verdeeld, begon het oefenen. De eerste drie maanden moest dat elk weekend en ook in de zomervakantie. Nu kennen de kinderen alle teksten uit hun hoofd en gaan ze alleen nog naar de normale lessen. Toch kost spelen in de musical veel tijd. Elke week is er wel ergens een voorstelling. Samantha Wielkens: ,,Dan gaan we met z'n allen in de bus, dat is hartstikke gezellig. Iedereen wil achterin zitten want daar kun je keten en lachen.''

Voordat Sjakie en de chocoladefabriek een musical werd, was het al een boek en daarna een film. Het verhaal werd verzonnen door de Engelse schrijver Roald Dahl, die ook De Heksen en Matilda schreef. Veel acteurs uit de musical kennen zijn naam wel, maar hadden dit boek niet gelezen voordat ze in de voorstelling gingen spelen. ,,Laatst moest ik in de klas een boekbespreking houden'', vertelt Sabrina Steman (11). ,,Toen heb ik Sjakie gekozen omdat ik geen zin had om te lezen. Ik dacht: ik ken het verhaal want ik speel er zelf in. Maar later hoorde ik dat sommige dingen in de musical niet kloppen. Er zit bijvoorbeeld een stukje in over jassen van spekkies en in het boek gaat dat over bubbelpriklimonade. Gelukkig heeft mijn leraar niets gemerkt.''

De voorstelling heeft veel succes: Sjakie en de chocoladefabriek is al honderd keer opgevoerd, in een heleboel verschillende theaters. Sommige spelers zeggen dat ze nu niet meer zenuwachtig zijn voor een voorstelling. Behalve als er familie in de zaal zit. ,,Soms schijnt het licht op je moeder of op je oom'', zegt Luka Barends (11), die Sjakie speelt. ,,Dan is het moeilijk om niet te lachen.''

Sjakie en de chocoladefabriek is t/m 9 mei te zien in verschillende theaters. Informatie: tel. 020-6732285. Wil je lessen volgen bij de Stichting Jeugd Musical Amsterdam? Bel dan voor een inschrijfformulier, tel. 075-6705804.

    • Eveline Stoel