Vrij spelersverkeer in basketbalwereld vanaf juli 2000

Basketbalspelers mogen per 1 juli 2000 wereldwijd van club veranderen, ongeacht hun nationaliteit. Dat heeft het centraal bureau van de internationale basketbalbond (FIBA) tijdens een tweedaagse werkvergadering in Barcelona besloten.

Daarmee wordt de internationale regel afgeschaft die maximaal twee buitenlandse spelers per clubteam toestaat. De nationale lidstaten mogen nog wel eigen beperkende bepalingen ten aanzien van het aantal buitenlanders vaststellen. Voor landen binnen de Europese Unie is dat na het Bosman-arrest niet mogelijk.

De FIBA wil met nieuwe maatregel af van de vele naturalisatieprocedures die nadelig zijn voor de betrokken bonden en landenteams. De toekomstige regel houdt tevens in dat genaturaliseerde spelers niet langer drie jaar moeten wachten om voor hun nieuwe nationale team te mogen uitkomen.

De FIBA kondigde gisteren ook een paar wijzigingen in de spelregels aan. Die zijn pas van kracht na de Olympische Spelen in Sydney (2000). De belangrijkste verandering wordt doorgevoerd in de opbouw van een wedstrijd.

De twee periodes van twintig minuten zuivere speeltijd worden vervangen door vier kwarten van tien minuten. Na het tweede kwart is er een pauze van vijftien minuten. Tussen de andere kwarten wordt er slechts twee minuten gerust.

De `schietregel' van dertig seconden wordt teruggebracht naar 24 seconden. Binnen die tijd moet het team in balbezit een schot op de basket hebben gelost. Ook wordt een achtsecondenregel ingevoerd. Dat betekent dat binnen acht tellen de bal op de aanvalshelft moet zijn.

De FIBA presenteerde in Barcelona tevens het plan om bij de Olympische Spelen en wereldkampioenschappen drie arbiters in plaats van twee in te zetten.

Cees Free, de voorzitter van de Nederlandse basketbalbond (NBB), juicht de genomen maatregelen toe. ,,De nieuwe regels moet je zien in het kader van de globalisering van de basketbalsport. In de NBA wordt de trend gezet. Basketbal moet steeds spectaculairder worden. Daarom spelen we in vier kwarten en is de schietregel veranderd.''