Vogelverschrikkers

Vogelverschrikkers zien er meestal griezelig en afschrikwekkend uit. Dat moet wel want hun taak is hongerige vogels van het akkerland te jagen. Om zijn taak goed uit te kunnen voeren moet de vogelverschrikker aan een aantal eisen voldoen. Hij moet groter zijn dan een mens en zijn armen en benen moeten vrij in de wind wapperen. En hij moet om de drie dagen worden verplaatst, anders raken de vogels aan hem gewend. Als ze een beetje `bewegen' en geluid maken door fladderende kleding en blikken of flessen is dat nog beter. Of zoals in Amerika door batterijen en een ingebouwde chip, zodat de vogelverschrikker af en toe een angstaanjagend geluid kan laten horen. In het A. Vogel Bezoekerscentrum in Elburg is een tentoonstelling over vogelverschrikkers. Voor kinderen is er een vogelverschrikker kleurwedstrijd. Wie de vogelverschrikker het mooist inkleurt, kan een speelgoedpakket ter waarde van ƒ100 winnen. In het Natuurmuseum in Groningen zijn ook vogelverschrikkers te zien op ma 10 mei tussen 10-16u. In de Wijktuinen van het Natuurmuseum hebben kinderen van basisscholen hun eigen tuintje mét een zelfgemaakte vogelverschrikker.

*Alfred Vogel's-Bezoekerscentrum, Industriestraat 15, Elburg. T/m 15 okt, ma t/m vr 9u30-16u30, van 22 mei t/m 28 aug ook op za 9u30-16u30. Toegang gratis. Tel 0525-687373. Natuurmuseum Groningen, wijktuin Helpman, Helperpad, wijktuin Paddepoel, Coronastraat, wijktuin Beijum, Beijumerweg, ma 10-16u. Toegang gratis. Inl 050-3676170.