Tinnen soldaatje

In het sprookje van Hans Cristiaan Andersen over het tinnen soldaatje krijgt een jongetje 20 tinnen soldaatjes en een balletdanseresje voor zijn verjaardag. Eén van de soldaatjes heeft maar 1 been. Dit soldaatje wordt verliefd op het danseresje. Door allerlei omstandigheden raken ze elkaar kwijt. Tot ze allebei in het vuur belanden en voor altijd met elkaar versmelten. Dit sprookje kunnen kinderen naspelen in Kasteel Huis Bergh. Natuurlijk komen de kinderen níet echt in het vuur terecht, want het is maar een spel.

Op het kasteel wordt op allerlei manieren aandacht besteed aan het tinnen soldaatje. Een tentoonstelling laat zien dat het tinnen soldaatje niet alleen kinderspeelgoed is. Ze werden bv ook gebruikt door Willem van Oranje om uit te vinden hoe hij zijn legers beter kon laten werken. Verder kunnen kinderen de middeleeuwse toren van het kasteel beklimmen. Daar zijn kopieën van wapens en harnassen te zien uit de 80-jarige oorlog, die kinderen kunnen vasthouden en aantrekken.

*Kinderprogramma Tinnen Soldaatje, 7 t/m 9 mei, 13 t/m 16 mei, 23 en 24 mei om 13u, 14u en 15u. Verder alle wo en zo-middagen in mei en juni om 14u en 15u. Voor kinderen vanaf 6 jr. Kosten ƒ7,50. Kasteel Huis Bergh, Hof van Berg 8, 's Heerenberg. Tel 0314-661281. 13u, 14u en 15u. Verder alle wo en zo-middagen in mei en juni om 14u en 15u. Voor kinderen vanaf 6 jr. Kosten ƒ7,50. Kasteel Huis Bergh, Hof van Berg 8, 's Heerenberg. Tel 0314-661281.