THEATER

Adel Blank

Door Alex van Warmerdam geschreven en geregisseerde absurde komedie, waarin tot op het bot verziekte familieverhoudingen op meedogenloze wijze uitmonden in dood en verderf. Adembenemend precies gespeeld door ijzersterke acteurs van De Trust: alleen al de scène rondom het gebruik van een dienstbodebelletje rechtvaardigt een gang naar het theater. 7, 8 mei Leiden Lak Theater, 11 t/m 13 mei Rotterdam Theater Lantaren/Venster.

Tintelfris

Naar Andy Warhol, volgens een idee en regie van Nelly Droog. Absurd-spirituele lunchpauzevoorstelling door Joep Onderdelinden en Lieneke Le Roux over de fatale aantrekkingskracht van alledaagse gebruiksvoorwerpen als een stofzuiger en het duizenddingendoekje. 7 t/m 9 mei Amsterdam Theater Bellevue.

De Woudduivel

Vroege en minder geslaagd geachte versie van Tsjechovs Oom Wanja door het Onafhankelijk Toneel, in de regie van Mirjam Koen. De reputatie van het stuk wordt doeltreffend gelogenstraft met deze hilarische en vindingrijke enscenering, waarin berkenhout domineert. Het geweldige spel zet de bekende landadellijke zielepoten op niet eerder vertoonde wijze te kijk. Grappige treurigheid bewerkstelligen is het moeilijkste dat er is, maar OT lukt het. 7 t/m 13 mei Rotterdam OT-Theater.

Mussen en Zwanen II

Virtuoze relatiekomedie van Haye van der Heyden: vier acteurs in cabareteske scènes over liefde en lusteloosheid. 7 mei Purmerend De Purmaryn, 8 mei Hoorn Het Park, 12 mei Oss De Lievekamp.

Anna Karenina

Toneelbewerking van Kristien Hemmerechts en Carel Alphenaar van Leo Tolstojs beroemde roman. Zeker gezien de lijvigheid ervan, is de enscenering van Guy Cassiers wonderlijk compleet en genuanceerd. Het origineel evenaren in grootsheid doet de voorstelling niet, maar dat is misschien wel te veel gevraagd. 7 t/m 13 mei Rotterdam RO Theater.

Nieuwe Show

Hans Liberg verbindt muziek uit alle tijden en windstreken aan een spervuur van grappen, en speelt ook op verzoek. 11, 12 mei Amersfoort De Flint.

Female Factory

Multiculturele feestavond met dertien zangeressen uit alle windstreken, aangevoerd door Leoni Jansen en Adelheid Roosen, en een funky tienmansorkest. 8 mei Chassé Theater Breda, 10 mei Luxor Rotterdam.

En verder

Theatertournee 1999 Liesbeth List zingt, met popbegeleiders, nieuw repertoire en oude nummers (Brel, Shaffy) die weer als nieuw klinken. 7 mei Tilburg Schouwburg, 8 mei Lelystad Agora, 9 mei Groningen Stadsschouwburg; Scheve Bomen Vincent Bijlo schept scherpzinnig vermaak over het huiselijk bestaan van een blinde cabaretier. 7 mei Spijkenisse De Stoep, 8 mei Rotterdam Bibliotheektheater; Hype Voortdurend verrassend parodieëncabaret door de Vliegende Panters,die elk genre lijken te beheersen en al die genres kunnen laten ontsporen. 7 mei Vlaardingen Stadsgehoorzaal, 8 mei Haarlem Stadsschouwburg, 11 mei Gouda Schouwburg, 12 mei Alkmaar De Vest.