Stoelen weg

Veel Amsterdamse trambestuurders hebben tegenwoordig een radiootje aanstaan onder het werk. Shakend en hiphoppend ratelen ze door de stad, een enkele bestuurder is ook al met een jointje gesignaleerd. Gezellig. Het vervoer in Amsterdam wordt op die manier één grote Magical Mystery Tour – en dat is toch wat we allemaal van het leven willen?

Helaas hebben Amsterdammers een vervelend burgerlijk trekje: ze willen ook nog dat de tram op tijd komt. Bovendien stellen ze het op prijs dat ze hun bestemming bereiken zonder gemolesteerd te worden door jongens met te veel vrije tijd. Dat nu is wel érg veel gevraagd.

André Testa, directeur van het Gemeentevervoerbedrijf (GVB) in Amsterdam, viel onlangs in Het Parool de media en justitie aan. Testa is aangesteld om de legendarische chaos bij het GVB te bestrijden, en naarmate dat minder lukt begint hij hem – klassieke reactie – steeds meer te ontkennen. De media bekladden het GVB, vindt hij, en justitie vertikt het om de agressie snel en adequaat te bestrijden.

Daarop schoot justitie als een brullende leeuw uit haar bastion aan de Parnassusweg. Een fascinerend tafereel: topambtenaren die elkaar in het openbaar verslinden. Kijk naar jezelf, Testa, reageerde Jeroen Steenbrink, persofficier van justitie in Amsterdam, in Het Parool.

,,Ook mensen om mij heen'', schreef Steenbrink, ,,ervaren, ook de laatste jaren, dagelijks dat het GVB niet op tijd rijdt (of zelfs helemaal niet komt), passagiers niet informeert bij calamiteiten, haltes niet omroept, nauwelijks kaartjes controleert en geen service biedt.''

Hij besloot zijn stuk aldus: ,,In dat verband is het realiseren van de al jaren klinkende wens conducteurs een vaste plek te geven op alle trams en de komst van echte tourniquets bij de ingang van de metro natuurlijk dringend noodzakelijk. Als reiziger begrijp ik niet waarom het nu zo moeilijk is dat voor elkaar te krijgen.''

Testa is de avond waarop dit artikel verscheen, verweesd in een verlaten tramremise aangetroffen. Hij draaide een joint met wat plukjes die hij bij een bestuurdersstoel had aangetroffen, en hij mompelde maar één woord: wraak.

Gisteravond hoorde ik op de Amsterdamse tv wat die wraak zal inhouden. Om de veiligheid te vergroten, zullen in conducteurloze trams de achterste rijen stoelen verwijderd worden. Daar is immers het domein van de junks en vandalen dat niemand durft te betreden.

Het ei van Testa. Blaas heel Nederland op, en er zal geen misdaad meer zijn.

Wat doen we in de tussentijd? De junks zullen er wel raad mee weten: zij schuiven eenvoudig door naar het middengedeelte van de tram. En de gewone reiziger? Die zet het op een lopen.

    • Frits Abrahams