SPERZIEBONEN-STOOF

Sedert sperziebonen het hele jaar door verkrijgbaar zijn is het mij een raadsel dat er nog steeds sperziebonen uit blik worden gegeten. Wie nu nog een blik sperziebonen opendraait, is beland in de krochten van de keuken waar gemakzucht het gewonnen heeft van smaak. Wat is er nu eenvoudiger dan een paar handjes sperziebonen af te halen en ze in kokend en gezouten water bijtgaar te koken in nog geen twaalf minuten en ze te serveren met een klontje roomboter en veel fijngesneden peterselie. Wie dat teveel moeite vindt, is er ernstig aan toe in dit leven. Maar wie zich de moeite wil getroosten om nog een stapje hoger te gaan met die sperziebonen, die leze verder. Bereiding: Haal de sperziebonen af en breek ze doormidden. Leg de tomaat om en om 20 tellen in kokend water, of tot het vel kapotbarst. Spoel de tomaat koud onder stromend water, trek het velletje eraf en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de aardappel in blokjes van circa 3 cm. Verwijder zonodig de groene kern uit de knoflookhelften en snijd de knoflook fijn. Snijd de beenham in kleine blokjes. Verhit olijfolie in een ruime hapjespan en fruit daarin de uien al roerend aan op een halfhoog vuur tot ze zacht en geurig worden. Voeg aardappels en knoflook toe en fruit ze al roerend een minuutje mee. Doe dan tomaten, sperziebonen, beenham, witte wijn en 1/2 dl water erbij en breng alles aan de kook. Stoof het geheel in de gesloten pan gedurende 10 minuten op een laag vuur. Proef het gerecht, breng het verder op smaak met zout en maal er royaal peper bij. Roer de peterselie erdoor en stoof alles nog 5 minuten in de gesloten pan, of tot de blokjes aardappel gaar zijn, de bonen bijtgaar en het stoofvocht merendeels ingekookt. Een sappige omelet doet het goed bij de sperziebonen-stoof en die is in een handomdraai gebakken. Vegetariërs kunnen de blokjes beenham vervangen door wat tofu en voor extra smaak een lepel geraspte pittige kaas door de groenten roeren of een drupje shoyu.

    • Florine Boucher